Областният управител няма да сезира прокуратурата заради МВЕЦ Моста
Областният управител няма да сезира прокуратурата заради МВЕЦ Моста / снимки: Дарик-Шумен

Областният управител на Шумен Венцислав Венков обяви, че няма да сезира прокуратурата заради работата на МВЕЦ „Моста" и изразените, от някои политици притеснения в тази насока. На пресконференция по-рано днес Венков обясни, че внимателно се е запознал с проблема през последните дни и не вижда данни за престъпление. „Смятам, че на този етап няма състав на престъпление или виновно поведение от институциите", подчерта губернаторът. Той уверено заяви още, че няма притеснения относно осигуряването на вода за питейни нужди от яз. „Тича", допълвайки, че през последните дни е провел редица срещи с представители на всички институции, които имат отношение по темата.

Областният управител няма да сезира прокуратурата заради МВЕЦ "Моста"
netinfo

В момента нивото на водните маси в язовира е около 188 милиона кубични метра, като санитарния минимум е около 90 милиона. По думите на Венков, на месец за битови нужди към Шумен, Търговище и Велики Преслав се подават по 2,5 милиона кубика на месец, допълнително в коритото на река „Камчия" се изпускат по 1.580 млн. кубика за екологични нужди, вода която първо се използва за производството на ток от МВЕЦ „Моста", посредством малката турбина на централата. Венков обясни, че квотите за МВЕЦ-а се определят от Министерството на околната среда и водите, от където всеки месец разрешават колко вода да се използва от централата за производство на ток. При наличие на водни обеми над 240 млн. кубика за МВЕЦ „Моста" се отпуска нужната вода, за да заработи и голямата турбина. Само за 2013 г. централата е потребила общо 52 млн. кубика вода, при положение, че подписаното разрешително е било за 28 млн. кубика.

Областният управител няма да сезира прокуратурата заради МВЕЦ "Моста"
netinfo

Венков цитира становище на началника на Басейнова дирекция - Шумен Наско Канавров, който е обявил, че дори при липсата на капка дъжд, при сегашното наличие на вода в язовир „Тича" нуждите за питейна вода ще са обезпечени за следващите 2 години.

Въпреки това областният управител обяви, че вземайки превантивни мерки ще, чрез писмо ще поиска от екоминистерството да редуцира квотите вода за екологични нужди, намаляйки ги до 0.8 млн. кубика, такива каквито са били до 2010 г., ще се иска и увеличаване на минимално допустимия обем на водните маси в язовира, при наличието на които може да се отпуска вода за голямата турбина на МВЕЦ „Моста". В момента това ниво е 240 млн. кубика, а губернаторът ще настоява за връщане на старото определение за налични минимум 260 млн. кубика.