Новият общински съвет на Шумен и новоизбраният кмет полагат клетва днес
Новият общински съвет на Шумен и новоизбраният кмет полагат клетва днес / netinfo

Новият общински съвет на Шумен и новоизбраният кмет Красимир Костов ще положат клетва на тържествено заседание на местния парламент в 10 часа днес. Първото заседание ще бъде водено от най-възрастния съветник, това е Стойчо Сланев, който е на 64-години и е общински съветник от БСП.

Общия брой на местните парламентаритисти в община Шумен е 41. Общо 7 политически сили имат представители в новия общински съвет. Най-много мандати има БСП -11, на второ място се нарежда ГЕРБ с 10 представители в общинския съвет, следвана от "Атака " със 7 общински съветници. ДПС има 5 мандата, по три имат НДСВ и "Коалиция за Шумен". Двама преставители в новия общински съвет има Коалиция "Гергьовден-Новото време".

Първото заседание на местния пърламент бе свикано със заповед на временно изпълняващия длъжността областрен управител Николай Николов. Очаква се да бъдат избрани и ръководни органи на Общинския съвет.

Заповедта на г – н Николов е издадена на основание на Закона за администрацията и Закона за местното самоуправление и местната администрация. Тя е във връзка с определения на Върховния административен съд, с които той отмени определията на ШАС, с които бяха спрени решенията на ОИК за избор на кмет и общински съветници в Шумен.