Наградиха училищата участвали в Седмицата на Земята в Търговище
Наградиха училищата участвали в Седмицата на Земята в Търговище / netinfo
Днес бяха отличени училищата, които се включиха активно в Седмицата на Земята в Търговище, организирана от местната администрация. Директорите на І СОУ “Св.Седмочисленици”, ІІ СОУ“Никола Маринов”, І ОУ“Хр.Ботев” и ІІІ ОУ“П.Р.Славейков” получиха туристически палатки, които ще бъдат полезни по време на бъдещи еко-походи на възпитаниците им. Отличено бе и училището в Подгорица.

Община Търговище по традиция през април организира Седмица на Земята в града. И тази година тя протече с хигиенизиране на междублоковите пространства, в което за съжаление се включиха предимно представители на пенсионерските клубове и с много инициативи и съпътстващи прояви на посочените училища, за които вече ви информирахме.

На срещата днес кметът д-р Красимир Мирев изказа надежда, че подобни акции няма да бъдат кампанийни, а целогодишни. В отговор директорите споделиха, че децата с готовност и ентусиазъм се включват в еко-дейности, в много от учебните заведения вече съществуват клубове, занимаващи се с екологични проблеми, реализират се проекти с такава насоченост.

Направено бе предложение, от името на І СОУ, да се създаде местен екологичен ученически екопарламент по подобие на съществуващия национален такъв. Преподавател от ІІ СОУ предложи да бъде изградена “Защитена зона” от с.Стража до с.Братово. Той получи уверение от д-р Мирев , че въпросът ще бъде разгледан на по-широка среща, на която ще присъстват всички заинтересовани страни. Кметът предложи също да започне издаването на еко-бюлетин, което предполага провеждането на целогодишни дейности, които да бъдат отразявани в него. Финансирането на бюлетина ще се поеме от Общината.