почистване Шумен
почистване Шумен / РИОСВ - Шумен
Над 600 доброволци от община Шумен, групи от Шуменския университет, филиала на Медицинския университет във Варна, туристическото дружество “Мадарски конник”, природния парк “Шуменско плато", фирми, учреждения, много граждани и деца се включиха до момента в днешната акция в Шумен.

Почистват се замърсени места в квартални и междублокови пространства, паркове и градинки, около читалищни сгради и пенсионерски клубове, стъпалата към паметника “Създатели на българската държава”, замърсени участъци по платото, на обръщача до комплекс “Шуменско плато – Стъклото”, входно-изходните пътни артерии на града и др. Към момента най-голяма е активността на жителите от кварталите “Тракия”, “Дивдядово” и Добруджанския квартал. От фирмата “Автомагистрали – Черно море”  са заявили желание да транспортират безвъзмездно част от събраните в града отпадъци. Акцията по почистването продължава и в следобедните часове на деня.

В тазгодишната кампания се включиха 2 521 доброволци от общините в област Шумен, които почистиха от отпадъци общо 223 места.

Към 16.00 ч. днес, по информация на общините и на РИОСВ, до регионалните депа са извозени общо 88,7 тона отпадъци, събрани от общините в област Шумен.

В община Шумен в кампанията се включиха над 600 души, почистените площи са около 180 дка. До регионалното депо в кв. Дивдядово са извозени 7,1 тона отпадъци.

Експерти от РИОСВ Шумен също се включиха в кампанията„Да изчистим България заедно“. Те почистиха и събраха нерегламентирано изхвърлените отпадъци от граждани и туристи около „Ловната хижа Диана“ и района.

Тази година общините на територията на РИОСВ Шумен, които се включиха в инициативата, са Шумен, Велики Преслав, Върбица, Нови Пазар, Никола Козлево, Венец, Смядово, Хитрино, Каспичан, Каолиново, Търговище, Антоново, Опака, Омуртаг и Попово. 

Събраните отпадъци в кампанията се транспортират до регионалните  депа, отговарящи на нормативните изисквания. Достъпът до депата е свободен за всички транспортни средства, които се  включват в инициативата.

Почистванията се извършиха на предварително определени и планирани замърсени места. За целта РИОСВ Шумен предостави 2000 чувала и 4000 ръкавици, осигурени от Министерството на околната среда и водите за общините от областите Шумен и Търговище.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.