Над 2000 души се изброиха електронно в Шуменско
Над 2000 души се изброиха електронно в Шуменско / Dariknews.bg

2621 души от област Шумен са се преброили електронно, те са от девет общини. Единствено община Венец все още няма представители в он-лайн броенето. Попълнилите успешно анкетната карта формират 980 домакинства и обитават 940 жилища. От анализа на тези данни следва, че засега в интернет преброяването от шуменско се включват предимно едночленни домакинства, тоест главно лица, които живеят сами. Близо 83% от он-лайн преброилите се живеят в община Шумен. На второ място е община Нови пазар с близо 200 изброени, следвана от Велики Преслав със 133 лица.

Общо за страната към 18.30 ч. електронният въпросник е попълнен успешно за близо 139 000 лица, като 95 на сто от тях живеят в градовете. В информационната система вече са налични данните на близо 15 000 деца до девет годишна възраст и на над 7700 души надживели седем десетилетия. Най-вероятно представителите на тези две възрастови групи са изброени от своите близки.

С една регистрация от валиден имейл адрес и с една парола могат да се изброят всички лица, живущи в едно жилище. Ако примерно в един апартамент живеят две домакинства: възрастните родители, които са с отделен бюджет и младо семейство (син, снаха и  техните две деца), които също са с отделен бюджет, то с една регистрация могат да се въведат данните и на шестте лица от това жилище. И по този начин ще се изброят и двете домакинства. Всяко от тях ще си има „глава на домакинството" и „глава на семейството". Членовете на възрастното домакинство ще са двама, а на младото - четирима. И всички те имат възможност да се включат в интернет броенето само чрез един имейл адрес.