Мотористи от Шумен, Разград и Търговище излизат на протест, искат спиране на камионите през почивните дни
Мотористи от Шумен, Разград и Търговище излизат на протест, искат спиране на камионите през почивните дни / netinfo

Мотористи от Шумен, Разград и Търговище ще излязат на протест в района на 7-ми километър край Шумен в 14:00 часа утре. Това съобщи пред журналисти Валентин Стойчев, член на шуменския мотоклуб The Devils. Те ще опънат трансперанти, за да изразят несъгласието си с движението на тежкотоварни автомобили по пътищата през уикенда.

„Искаме движението на тировете у нас да спре през почивните дни. В България ги спираме заради асфалта, не заради човешката кръв, която даваме", коментира той и допълни: „Навсякъде в Европа е така. Движението им трябва да се регламентира, да имат определени маршрути".

Сред останалите си искания мотористите откроиха предложението когато чужд гражданин е участник в пътнотранспортно произшествие със смъртен случай и има досъдебно производство, той да не може да напуска пределите на страната, както и всички транзитни такси да се влагат в инфраструктурата на съответния път.

По думите му протестът е започнал преди около месец в Русе след инцидент на пътя край Бяла, в който е загинал член на русенски мотоклуб. Участие в него вече са взели и мотористи от Варна, Велико Търново и Ямбол.

По време на пресконференцията членовете на мотоклубове представиха и актуалната ситуация около състоянието на незрящата Мила, за чието лечение от няколко месеца се събират средства чрез организиране на рок концерти. До момента събраната сума е 4000 лева, като необходими за операцията й са 12 000 лева. Очаква се в средата на месец октомври да се проведат и още два благотворителни концерта, които да подпомогнат бъдещото й лечение.