Кметът с ултиматум към кабелните оператори да премахнат незаконната си въздушна мрежа
Кметът с ултиматум към кабелните оператори да премахнат незаконната си въздушна мрежа / снимки: Дарик-Шумен
Кметът с ултиматум към кабелните оператори да премахнат незаконната си въздушна мрежа
83660
Кметът с ултиматум към кабелните оператори да премахнат незаконната си въздушна мрежа
  • Кметът с ултиматум към кабелните оператори да премахнат незаконната си въздушна мрежа

Община Шумен постави ултиматум към кабелни оператори и интернет доставчици да премахнат кабелите си от стълбовете в града. По време на съвместна среща между ръководството на администрацията и представители на фирмите от бранша кметът на Шумен Любомир Христов категорично постави срок до 1 февруари, до който кабелните оператори сами трябва да премахнат незаконно поставената въздушна мрежа от стълбовете общинска собственост.

„Общината е превърната в една доилна крава, която всички искат да я доят, но никой не иска да я храни и едни от доячите сте вие", обърна се в началото на срещата градоначалникът към представителите на операторите. Христов допълни, че проблемът е поставян няколко пъти и от предишния кмет и от зам. областния управител Петко Шаренков, но резултат няма.

Кметът с ултиматум към кабелните оператори да премахнат незаконната си въздушна мрежа
netinfo

„Не знам дали ви харесва, ако искате да се разходим заедно, за да видите на какво прилича града ни. Аз лично ви обещавам, че това състояние няма да го търпя и ще направя всичко възможно и да вкарам в ред нещата", категоричен бе кметът. Той обясни, че дори има случаи, при които устройства на операторите са монтирани на стълбове за улично осветление и се захранват от тях. „След определения срок няма да остане нито един кабел", каза още Христов.

Кметът категорично заяви, че на територията на общината ще се спазва стриктно Наредба №35 от 30 ноември 2012 г. за правилата и нормите за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на кабелни електронни съобщителни мрежи и прилежащата им инфраструктура.
На присъстващите беше припомнено решение № 11-02-27 от 20 февруари 2015 г. на община Шумен и на областната администрация, с което всички оператори са запознати и са уведомени писмено. В него се посочва, че в срок до 3 септември 2015 г. фирмите трябва да приведат мрежата си в съответствие с изискванията на Наредба №35. Тъй като този срок не е спазен, кметът постави нов - до 1 февруари операторите сами да премахнат незаконните кабели. След тази дата общината ще започне да ги отстранява.

Неспазването на нормативната база доведе до това, че след обилния снеговалеж и обледяването на мрежата повече от 60 метални стълба за улично осветление в града бяха изтръгнати от основите им под тежестта на кабелите и на много места беше прекъснато електрозахранването и уличното осветление. По предварителни изчисления за ремонта на тези стълбове ще са необходими над 30 000 лева, които трябва да бъдат заделени от общинската хазна.

Кметът с ултиматум към кабелните оператори да премахнат незаконната си въздушна мрежа
netinfo

На срещата присъства и началникът на ДНСК-Шумен Владимир Тонев заяви, че е абсолютно безотговорно поведението на операторите.

Повечето от представителите на фирмите запазиха мълчание, въпреки многократните призиви на кмета да вземат отношение по темата или да заявят дали поставения срок ще бъде спазен. Миланка Янева, която представлява един от операторите поясни ,че е необходимо в общинската администрация да има служител, който да е специалист по подземния кадастър, за да могат фирмите да работят пряко с него. Тя обясни, че и фирмите искат да има ред, но изграждането на подземна кабелна мрежа е трудоемка задача и допълни, че би могло да се помисли за промяна на крайните срокове.

На въпрос, защо операторите използват стълбовете, за да изграждат мрежата си Явор Янакиев, представител на една от големите фирми в бранша отговори, че това се прави защото е най-евтино. „По този начин става най-бързо, не се копае, не се плаща наем на БТК, общо взето така се пестят средства" , каза още Янакиев. Според него, ако фирмите премахнат кабелите си и ги вкарат под земята това няма да оскъпи услугата, която предоставят на клиентите си.