Искат промяна в схемата за водовземане от яз. Тича за МВЕЦ Моста
Искат промяна в схемата за водовземане от яз. Тича за МВЕЦ Моста / Dariknews
Искат промяна в схемата за водовземане от яз. "Тича" за МВЕЦ "Моста"
26324
Искат промяна в схемата за водовземане от яз. "Тича" за МВЕЦ "Моста"
  • Искат промяна в схемата за водовземане от яз. "Тича" за МВЕЦ "Моста"

Министерството на околната среда и водите не се е съобразило с едно изискване, записано в чл.50 ал.4 и 5 от Закона за водите, коментира зам.-кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков по повод изпратено от екоминистерството съобщение за постъпило искане за издаване на разрешително на МВЕЦ "Моста" за водовземане от яз."Тича". В него се  визира необходимостта от подходящо техническо решение, за да бъде МВЕЦ -ът в подчинен режим, обясни Йонков. По думите му, това означава да има създадени технически условия, за да се гарантират определени количества вода в язовира: „А всички останали количество над минимално задължителните обеми да могат да бъдат ползвани за други нужди, в случая за производство на ел. енергия", добави още Йонков.

Според него така наречения подчинен режим може да стане по един единствен начин.  „Ако не се използва сегашния тунел от водоземната кула за източване на вода за МВЕЦ-а , а се изгради ново съоръжение", обясни той. По думите му то трябва се изгради на по-висока кота от тази на тунела. В писмо до МОСВ е предложено тази кота да е 183,5 метра, което е под нивото на преливника. „Цялото количество вода над това ниво и до котата на самия преливник не би трябвало да има проблем да се ползват за производството на ел. енергия. По този начин  количествата необходими за напояване, питейни нужди и т.н на трите общини Шумен , Велики Преслав и Търговище ще бъдат гарантирани",каза още зам.-кметът по строителство и екология.   

„Техническото решение, което ние предлагаме смятам, че е достатъчно практично, рационално и законосъобразно и гарантира удовлетворението на всички страни", каза още инж. Йонков.

Подробности чуйте в прикачения файл.