Грипната ваканция приключва днес в Търговищко
Грипната ваканция приключва днес в Търговищко / netinfo

136 на 10 000 са заболелите от грип и ОРЗ в област Търговище от началото на тази седмица. Очаква се заболеваемостта да достигне максимум 180 на 10 000 до края на неделния ден. Това стана ясно на провелото се днес заседание на Регионалното бюро за борба с грип и ОРЗ в града. То заседава заедно с областния управител, кметове и представители на всички общини в областта. Взето бе решение да не се отменя обявената грипна епидемия. Остават всички предвидени мерки в болничната и извънболничната помощ. Поради чувствително намалялата заболеваемост учениците от понеделник се връщат в клас.

Болничните заведения разполагат с достатъчно Тамифлу и Реленца, легловия капацитет е увеличен, хоспитализират се болни с грипоподобни симтоми и техните усложнения. При изчерпване на антивирусните препарати, РИОКОЗ разполага с допълнително количество. От началото на обявената в Търговищко епидемия са изпратени 10 проби за изследване в националната лаборатория в София. Една е била положителна за новия грипен вирус А (H1N1). Както ви информирахме 54 -годишен мъж от Опака почина в търговищката болница от новия грип. 80 са случаите на усложнения след сезонен грип в болниците в областта - 28 са пациентите, развили пневмония, 52 са прекарали или в момента се лекуват от бронхит.

Според директора на РЦЗ д-р Венка Стоянова, хората трябва да са наясно, че новият вирус поразява изведнъж, със силно изразени симптоми - отпадналост, треска, болки в гърдите и др. Жизнено важно при появата им е веднага да се потърси личният лекар, или Спешна помощ, ако той не е на разположение. Приемането на антивирусен препарат под лекарско наблюдение през първите 48 часа е решаващо за по-лекото протичане на болестта. Късното търсене на помощ или неадекватното лечение с антибиотици може да доведе до усложнения и смърт, подчертаха специалистите. "Имаме нужната организация, имаме ясен и точен алгоритъм за действие при случаи на заразяване с новия вирус, но хората трябва веднага, без никакво изчакване, да се обърнат към лекар. В световен мащаб пандемията е факт, трябва да сме отговорни към своето здраве и към това на околните" - каза още д-р Стоянова.