Граждани от ЕС се лекуват в Търговищко със здравни карти
Граждани от ЕС се лекуват в Търговищко със здравни карти / netinfo
Граждани на Германия, Англия, Холандия, Италия и Испания са лекувани по линия на здравната каса от началото на годината до сега в болниците в Търговище и Попово. Спешната или неотложна помощ е получена срещу представяне на европейска здрвноосигурителна карта /ЕЗОК/. За лечението в болница на чужденците, РЗОК Търговище е заплатила близо 5000 лв. на болниците от областта, информираха от там.

Чревни инфекции, цирози, пиелонефрит, заболявания на стомаха, хранопровода и долните пикочни пътища са основните диагнози, по които са хоспитализирани европейските граждани. Проведеное и раждане на английска гражданка.

При постъпването си в болницата чужденците са представили Европейска здравноосигурителна карта, която улеснява гражданите на ЕС, временно пребиваващи на територията на друга страна-членка. Картата им дава право да бъдат третирани като граждани на страната, в която пребивават, по отношение на спешната и неотложна медицинска помощ. Неотложността на медицинската помощ се преценява конкретно за всеки отделен случай от лекуващия лекар, но най-общо представлява помощ, която не може да бъде отложена до планираното завръщане на пациента в страната му - терапия на остри състояния и обострени хронични заболявания, включително лечение в болница, ако случаят налага това.

Гражданин на ЕС, който планира да пребивава дългосрочно в България, има право да бъде регистриран в здравноосигурителната система в България със специален Европейски формуляр, т.н. Е-формуляр /изпратен от чуждестранната осигурителна институция/, в зависимост от неговия осигурителен статут- пенсионер, работещ или др.

Със същите права се ползват в ЕС и българите, осигурени у нас. Това става с европейска здравна карта или регистрация със съответния Е-формуляр.