Гости от седем държави посетиха община Шумен
Гости от седем държави посетиха община Шумен / netinfo

Представители на седем страни, участници в проект „Весел поход из европейските градове и села" по програма Коменски, посрещна днес кметът на Шумен Красимир Костов.

Градоначалникът приветства гостите, които са в Шумен от днес до 28 септември. „Добре дошли в десетия град на България. Вие осъществявате интернационален проект, който дава много на всеки участник. Радвам се, че работите заедно с нашите деца. Най-важната цел на учители и ученици е да общуват, да намирате нови територии за приятелства, а това става, когато сте заедно", каза градоначалникът.

Той представи пред гостите кандидатурата на Шумен за европейска столица на културата през 2019 г., както и различни забележителности на града. Зам.-кметът Живка Тонева, която също участва в срещата, покани гостите да подкрепят инициативата и получи утвърдителен отговор. Тя запозна присъстващите с образователната система в Шумен и страната и ги покани да посетят в събота възстановката „Доблест и слава" на Шуменската крепост.

Проектът „Весел поход из европейските градове и села" се реализира по Програма Коменски и се финансира от ЕС и Център за развитие на човешките ресурси. Той има за цел да развива социокултурните компетентности на учениците и да изгражда у тях толерантност към другите култури. Проектът се реализира в седем държави - Турция, Гърция, Испания, Франция, Кипър, Португалия и България. До момента са проведени срещи в Испания, Франция, Турция и Кипър. Домакин на срещата в България е СОУ „Сава Доброплодни". Ръководител на проекта е Тодор Гецов.