Произвеждани са били и 50-левови банкноти, които минават през машинна проверка и банкомати
Трима са задържани за печатане на фалшиви пари в Шумен. Обявиха на брифинг от ГДБОП. 

Единият от тях е с постоянна мярка "задържане под стража", вторият с мярка "домашен арест", а третият с "парична гаранция". Те не са имали лидер, който да ги ръководи, а всеки един е имал определени функции. "Единият е много добре технически грамотен, работи със специфичната техника, другият има много тънки ювелирни умения и доработва произведената банкнотата на ръка. Други са се занимавали с разпространението", заяви зам.-директорът на ГДБОП Боян Раев. 

МВР

По думите те не са били финансирани от други външни структури. 

 "От 2020 г. ГДБОП работи по случая. Първоначалната информация е получен за производство на банкнота от 500 евро. През 2023 г. е образувано досъдебно производство, което е под надзора на Окръжна прокуратура Шумен", обяви зам.-директорът. 

МВР

Той уточни, че на адресите са намерени достатъчно доказателства. 

МВР
Боян Раев подчерта, че 500-евровият "суперфалшификат" е с много високи защитни елементи на самата банкнота. Те са били засичани в страни и от ЕС. Оказва, че банкнотите от 50 лева са били разпространени  в търговската мрежа, като те също са с високо качество и успешно минават през машинна проверка и банкомати. Раев заяви, че обществото трябва да е спокойно, банкнотата от 50 лева не е прокарана в големи количества. Произвеждани са били и 50 щатски долара.


След спецоперация на ГДБОП: Разбиха печатница за фалшиви пари в Шумен (СНИМКИ/ВИДЕО)

Техниката, която е иззета е с високо технологично качество. "Това всъщност довежда до "суперфалшиката" и до майсторството на едно от лицата", каза още зам.-директорът на ГДБОП. 

Вносът на хартията и мастилата са предимно от Китай и Турция. "Тази хартия е била внасяна, като е била декларирана като хартия за дюнери", уточни Раев. 

"Тяхната дейност може да разклати финансовата стабилност на нашата страна и други европейски държави", заяви Раев. 

МВР

От думите му стана ясно, че част от лицата са били задържани през 2016 година. "Тогава е задържана малка печатница около В. Търново", каза той. 

ГДБОП си е сътрудничала успешно с Европол и "Сикрет сърви".

МВР

По думите на началника сектор "Фалшификации" към ГДБОП Виктор Стоименов, наличието на такава работилница би се отразило върху имиджа на страната. "Характерното при тази печатница е, че процесът е изключително бавен, но се набляга на качеството на разработката и материалите. Това е бавен процес и съответно по-малко количество", каза той. 

МВР

От "Сикрет сървис" подчертаха, че този тип престъпления имат съществени последици за обществото, ако не бъдат разследвани. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня