Екопътека Скални манастири бе открита на Шуменското плато
Екопътека Скални манастири бе открита на Шуменското плато / netinfo

Нова екопътека „Скални манастири" бе открита на Шуменското плато. 19-километрвият туристически маршрут обхваща всички скални манастири и обекти на палтото. Екопътеката бе открита благодарение на парично дарение на стойност близо 10 000 лв. от „Райфайзенбанк", част от инициативата „Избери, за да помогнеш".

"Около 2 900 служители на банката, на които искам да благодаря участваха с дарения", обясни Владислав Богданов - регионален управител на „Райфайзенбанк"- Варна. По думите му, благодарение на новата екопътека интересните скални манастири на Шуменското плато ще бъдат популяризирани. Той допълни, че кампанията „Избери, за да помогнеш" е мащабна и общата събрана сума е 400 000 лв.

Директорът на Природен парк „Шуменско плато" Десислав Милев обясни, че благодарение на дарението екопътеката не е просто ремонтирана, а реално изградена на ново. Преди изграждането й скалните манастири са били недостъпни. По туристическия маршрут са разположени информацинни табели, на различни места е посочено точното местоположение на туриста.

„Идеята е екопътеката да бъде използвана по-интензивно на по-следващ етап", допълни Милев. По думите му маршрута ще се използва за преходи с велосипед, а съвместно с „Кабиюк" ще се изгради лятна конюшня, за да може туристите да преминават 19-километровата екопътека яздейки.

Екопътека "Скални манастири" бе открита на Шуменското плато
netinfo