Въпреки че очакваме топли дни и през ноември, дойде времето да се сложат зимните гуми на автомобилите. Според измененията на Закона за движение по пътищата, автомобилът трябва да бъде оборудван с тях от 15 ноември.

Експертите посочват, че заради студа и сланата асфалтът става хлъзгав и зимните гуми не само са препоръчителни, а са по-безопасни от летните.

Тургай Хайрединов е таксиметров шофьор. Той кара всеки ден и затова отрано е сменил гумите си.

гуми
dariknews.bg

Според мен след 15 октомври е нормално да се сменят гумите със зимни. Падат температурите – както на асфалта, така и навън и летните гуми вече се втвърдяват, казва мъжът и препоръчва да се ползват само нови гуми, тъй като тези, които са втора употреба може да са със съмнително качество.

Гумите и спирачките са най-важни, от тях не трябва да се пести, казва Тургай Хайрединов. 

За най-масовите размери - 14 и 15 цола цените варират между 80 и 120 лева. Има и доста по-скъпи. Но бюджетът трябва да е подготвен за около 300 лв. за комплект.

Не рискувайте със зимни гуми втора употреба, съветва автомобилист
DarikNews.bg, архив

Стартират проверки на коли, шофьори и пешеходци в акция "Зима"


От тази година са в сила и нови изисквания за зимните гуми, за които ще следят от КАТ.

гуми
dariknews.bg

Инсп. Мирослав Миронов отбеляза, че досега работа са вършели всички гуми с грайфер над 1,6 мм. С новия закон изискването е от 15 ноември до 30 март автомобилът да е оборудван със зимни гуми с грайфер най-малко 4 мм. Глобата за износена гума е 50 лв.  

Освен задължителните аптечка и триъгълник, през зимния сезон е препоръчително в колата си да имате въже за теглене и вериги.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.