До 15 градуса през декември
До 15 градуса през декември / Dariknews Юлия Христова

Тази година си очаква средната месечна температура през декември да бъде малко над нормалната за сезона,  а валежите - около нормата. За  Шумен средната месечна  температура е 2.2 градуса , а месечната  сума на валежите от 53 до 80 литра на квадратен  метър.

През  първото десетдневие на месеца градусите  ще се понижават, но времето ще остане сравнително меко. Валежи от дъжд има към 2 и 3 декември и около 6 декември.  През последните дни от десетдневието  е възможно образуването на мъгли.

В началото на второто десетдневие се очаква застудяване и превалявания, които в Северна България и по високите полета ще са предимно от сняг.  Към средата на периода ще последва по-сухо време, с мъгли и със значителна облачност в равнините.  Около края на десетдневието и началото на третото температурите ще се понижат. Ще има повишена вероятност за валежи от сняг и от образуването на снежна покривка и в равнинната част на страната.

През  третото десетдневие активността  на средиземноморските циклони ще се повиши. Времето ще е променливо. Възможни са по-високи температури, особено към последните дни от годината.

Най-ниските  температури през декември ще бъдат  между минус 9 и минус 14 градуса, а  най-високите - между 10 и 15 градуса.

На 21 декември Слънцето влиза в знака Козирог в 19 часа 47 мин начало на зимата, най- късият ден през годината е 9 часа и 2 минути. Пълнолунието е на 2 декември.

В Шумен най-топло е било през декември през 1989 год, абсолютната максимална температура е измерена на 18 декември плюс 21.5 градуса, а абсолютна минимална - на 23 декември през 1927 година минус 20.5 градуса.