вода
вода / iStock/Getty Images
Всички училища, детски градини, ясли и социални заведения в града разполагат с достатъчно количество вода за пиене и за битови нужди през следващите два дни. Има готовност да се достави вода и от други населени места, ако ремонтите продължат по-дълго от предвиденото. Това съобщиха днес зам.-кметът по здравеопазване и социална политика д-р Светлана Маркова и Даниела Савчева, началник на отдел „Образование, наука и развитие“.

Винаги в яслите и соцалните структури има готовност да се посрещне спиране на вода, каза зам.-кметът на Шумен д-р Светлана Маркова.

Взетото първоначално решение – водата да бъде спряна през почивните дни, бе за да може да не се нарушава работата на детските ясли, учебните и социални заведения.

Заради аварията снощи обаче се наложи плановият ремонт да се извърши при форсмажорни обстоятелства.

Имахме готовност още от началото на тази седмица. Екипи на община Шумен на място обходи всички детски градини и училище на територията на град Шумен и се уверихме, че те имат готовност да посрещнат петък, а от снощи и още един ден без вода, каза Даниела Савчева от администрацията. 

Д-р Светлана Маркова допълни, че продължава да готви обществената трапезария, продължава да готви и социалният патронаж. Имат резервна вода, категорична е тя. 

Ако водата не дойде и в неделя, от Общината ще се намери начин да се доставят необходимите количества вода за битови нужди. 

Децата и в яслите, и в детските градини не пият вода от чешмата, така че това не е проблем, допълни д-р Маркова.
 
Социалните заведения също са запасени с вода, както за битови, така и за питейни нужди, увери зам.-кметът Светлана Маркова. По думите й обществената трапезария социалният патронаж няма да спират работа, тъй като и те разполагат с резервни количества вода. Ако до неделя авариите не бъдат отстранени, ще се търсят различни възможности, за да може в понеделник да се осигури вода в училищата, детските градини, яслите и социалните заведения. Като възможен вариант тя посочи да бъде доставена питейна вода от други населени места и да се допълнят съдовете, предназначени за битови нужди.
 
Припомняме, че водата от 7 обществени чешми в Шумен е подходяща за пиене. Това са чешмите до комплекс „Боровец“ в парк „Кьошковете”, по пътя за паметника „Създатели на българската държава”, по пътя от Шумен за кв. „Дивдядово“, в кв. „Дивдядово“ – ул. „Изворна“ до комплекс „Бохеми“ и на ул. „Поройна“, чешма № 2 по пътя за с. Лозево и чешмата на разклона за с. Кочово по пътя от с. Лозево за с. Новосел.