Декларация относно МВЕЦ “Моста” приеха в Търговище
Декларация относно МВЕЦ “Моста” приеха в Търговище / netinfo

Общински съвет-Търговище гласува декларация относно строежа на МВЕЦ “Моста”. В нея се казва:

“Според нас органите на държавната власт не оценяват в достатъчна степен задълбочаващата се бедствена ситуация с недостига на питейна вода в региона, в т.ч. и рязко намалелия приток на реките, захранващи язовира. Тази отрицателна тенденция очевидно ще се задълбочава в следващите години. През последните години голям брой населени места в региона са на целогодишен воден режим и единствената възможност за решаване на проблема остава яз.Тича. Затова сме много загрижени от включването на нови неприоритетни ползватели, които са потенциална опасност за застрашения воден баланс на язовира”.

В декларацията се настоява екоминистерството да направи цялостна преоценка на водоползването от язовир Тича, за да се осигури дългосрочен резерв за нормално водоснабдяване при задълбочаващото се безводие в района. А също, МОСВ ежемесечно да отчита публично разпределението на водния ресурс и наличните количества в язовира, да се инвестира в подобряване състоянието и техническите параметри на язовира и да се осигури държавно финансиране за разширяване на водоснабдителните системи, захранвани от яз. Тича, за решаване на острите социални проблеми в региона.

Осем предложения разгледа общо на последното си за годината заседание Общински съвет – Търговище. Прието бе предложението на местната администрация за създаване на четири доброволни формирования за защита при бедствия в Община Търговище, с обща численост 40 души. Одобрено бе и поемането на дългосрочен дълг за мостово финансиране по проект “Програма за устойчиво и интегрирано местно развитие чрез рехабилитация и реконструкция на общинска пътна мрежа” в размер на 409 910лв. Посочени са всички финансови параметри на заема, предстои избор на банка, в зависимост от условията които ще бъдат предложени.