Бюджетът на Карнавала на плодородието ще бъде намален с 50%
Бюджетът на Карнавала на плодородието ще бъде намален с 50% / Дарик Шумен

Шестото издание на Карнавала на плодородието ще се проведе между 1 и 3 октомври. Тази година заради кризата ще се постараем да намалим бюджета му с около 50% за сравнение с 2008г., когато беше 80-90 хил. лв.-съобщи Найден Косев, директор на Дирекция „Образование, култура и младежки дейности" към общината. Участието си до момента са потвърдили 62 групи от цялата страна, като се очаква броят им да достигне поне 70. За сравнение с предходното издание е бил 55 - уточниха от местната администрация. Броят на участниците тази година  ще е между 4200 и 4300 души. Единствените чуждестранни гости, които с потвърдили, че ще се включат в карнавала, са от Приеполе, Сърбия.

Официалното откриване ще се състои на 1 октомври от 17.00ч. пред сградата на общината със спектакъла „На добър час, карнавал!". По-късно ще започне концерта на мажоретните състави и гостите от Сърбия.

На 2-и октомври от 11.00ч. ще се състои концерт на самодейни състави и духови оркестри, карнавално дефиле, което ще премине през централната градска част, както и музикалното шоу на Гвардейския представителен духов оркестър. Награждаването ще започне от 18.30 пред общината, при лошо време ще се проведе в Младежки дом.

На 3 октомври, неделя  в парк Студентски организаторите са запланували провеждането на традиционното кулинарно шоу и изложба базар на традиционни ястия, занаяти и др. Кулинарните изкушения ще бъдат подредени върху 135 маси, допълват организаторите. Участие ще вземе Ути Бъчваров, както и ансамбъл Слънчев бряг от гр. Несебър. При лошо време шоуто ще се състои в Младежкия дом.

Още на 27 септември ще започне изработването на карнавални маски в специално създадено за целта ателие пред общината. От 10.00ч. на 1 октомври в градинката до местната администрация ще бъде открита изложба Медът и пчелните продукти , в която ще вземат участие производители на мед от цялата страна.