БК Шумен възражда мъжкия баскетбол основно със свои кадри
БК Шумен възражда мъжкия баскетбол основно със свои кадри / снимка: Дарик-Шумен

Новосформираният мъжки отбор към баскетболен клуб „Шумен" ще разчита на свои кадри в започващия тази седмица шампионат. Първият мач на шуменци, от шампионата на "А" група, ще бъде в неделя, 23 октомври от 16:30 ч. в зала" Младост" в града срещу тима на „Вида баскет" - Видин.

Председателят на Управителния съвет на клуба Гроздалин Грозданов обясни, че картотекираните баскетболисти са 13, от които 9 са юноши. Целта на клуба е да развива младите състезатели. „Целта е да се развие пирамидата на подритващите - от най-малките до най-големите", обясни Грозданов. По думите му, единствената цел пред мъжката формация е да завърши сезона. Грозданов обясни, че пред спортно-техническото ръководство има доста проблеми, сред които липса на средства и комплектоване на състава. „Играта в детско-юношеските формации е една, а при мъжете стила и уменията са съвсем други, но отбора тепърва ще изгражда своя облик", подчерта Грозданов.

Старши треньорът Димитър Точев коментира, че съществува риск състезателите да се демотивират, ако в началото на сезона клубът не постигне успехи. „Надявам се този обратен ефект да не се получи. Със здрави тренировки, разговори и подкрепа от публиката ще издърпаме младите на горе", отбеляза Точев, допълвайки, че ще се разчита по-опитните да помагат на юношите.

Капитанът на шуменския клуб Янко Янков заяви, че той и съотборниците му ще дават всичко от себе си и важното е с всеки мач играта да се подобрява. „Ще играем мач за мач, важното е да радваме публиката", допълни капитанът. Сред по-опитните баскетболисти, освен Янков, личат имената на Кирил Кирилов, младежки национал и състезател в юношеската формация на „Левски", а в Шумен ще играе за мъжете, Георги Михайлов и варненците Иван Тодоров и Анатоли Христов.

От клуба съобщиха още, че разполагат с програма за предоставяне на условия за реклама в залата, като целта е освен да привлекат свежи средства от частния сектор да подобрят и вида на зала „Младост".