Простена, но не и забравена е историята с моряците от българския кораб "Ина", който преди 11 години бе задържан в Гърция по обвинение в контрабанда на 3000 мастърбокса цигари. Шестимата български моряци се бореха за свободата си, въпреки всичко. Годините минават, но случката завинаги промени живота на шест български семейства.

Оневиниха четирима моряци от кораба „Ина”

През лятото на 2011 година Николай Туртов е главен механик на кораба „Ина”. Всичко върви почти по план до 21 юни - ден, който Николай си спомня много ясно и днес. „Едната сутрин ме събуждат и ми казват: „Шефе, ела да видиш какво става”. Гледам един голям военен кораб до нас”, разказва Николай Туртов.

Документите на кораба са взети от гръцките власти, а военната машина ги съпровожда до пристанището в Елевсина. Там моряците са арестувани с белезници.

„Капитан, дали на командосите или на кораба, но с пистолет в главата го водех из кораба да му показвам какво е, що е”, разказва Николай Туртов.

След престой в ареста моряците излизат за кратко, за да намерят кой да им плати гаранцията. Включват се и техните семейства от България. 

Николай Туртов и съпругата му Красимира
Деян Герговски

Разбрахме, че трябва да ангажираме институциите като външно министерство. Всички се изпокриха и отникъде никаква помощ. А тях ги грозеше отново влизане в затвора до делото”, разказва съпругата на Николай Туртов Красимира.

„През това време аз се свързах с г-н Валери Симеонов и му казах, че в Гърция бедстват шестима български моряци при такива и такива условия. Той се свърза с тях”, разказва още Красимира Туртова.

Близки на задържаните моряци в Гърция търсят помощ от държавата

„Помъчи се да ни убеди, че нещата ще се оправят и ще направят всичко възможно да бъдем спасени. Това бяха съвсем други думи”, разказва Николай Туртов. Гаранцията е платена, а моряците освободени под домашен арест. Те намират квартири, наши сънародници в Гърция им помагат с дрехи. В църквата има дават и храна.

След 6 месеца в бедствено положение в Гърция, на 1 декември 2011 година тръгват за България с кола. „Караха много бързо. Имаше някакъв страх, че това нещо може да спре, може да ни арестува и да ни върнат обратно. Вече границата я наближавахме, всичко стана като на сън”, разказва Туртов.

В делото срещу моряците всички без помощник-капитана са оневинени.

И последният моряк от кораба „Ина” се прибира в България

„Семействата ни понесоха много морални загуби, за материалните няма да говорим. Тогава си преброихме отново приятелите – те останаха много, много малко.

Стресът повлия, поразболяхме се доста, сега все още лекуваме травмите от събитията”, разказва Красимира Туртова. „Не могат да бъдат забравени тези неща, които се случиха с нас”, смята Николай Туртов.

Освен хора, на които да благодари, Николай Туртов има и хора, на които да прости – това е собственикът на кораба „Ина” Георги Мишков, за когото смята, че е виновен за съдбата им. Така случаят с кораба „Ина” е простен, но не и забравен след 8 години.