44 фирми се отчитат за хладилните и климатичните си инсталации
44 фирми се отчитат за хладилните и климатичните си инсталации / netinfo
15 февруари е крайният срок, в който фирмите трябва да представят в РИОСВ - Шумен информация за състоянието на хладилните и климатичните си инсталации. Изискването е задължително за съоръженията, в които има над над 3 кг. фреони. Те попадат в обхвата на Наредбата за контрол и управление на веществата, които разрушават озоновия слой.

В РИОСВ - Шумен трябва да бъдат получени отчети от повече от 40 фирми. Те трябва да съдържат данни за извършените от дружествата проверки на херметичността, за направените профилактики и ремонти, подмяната на резервни части, както и за количествата и видът на хладилните агенти. Информацията задължително се изготвя от сертифицирани специалисти, според изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух. За неподадени данни законът предвижда глоба от 500 лв. или имуществена санкция в размер на 1000 лв.

През миналата година наказателно постановление за 1 000 лв. беше наложено на “Кока Кола Хеленик Ботълинг Къмпани” АД - Търговище заради невписване в специалнен дневник на извършените ремонти и липса на проверки за херметичност, което е задължение на дружеството. Още два акта са съставени за същите нарушения от експертите на РИОСВ – на “Родина Агро” ЕООД гр. Попово и на “ЮЕС Комерс” ООД с.Голямо Градище.

През миналата година са направени 17 проверки по Наредбата за контрол и управление на веществата, които разрушават озоновия слой на различни обекти на територията на Шуменска и Търговищка област, като в отделните дружества има по няколко хладилни инсталации и агрегати. За двете области са регистрирани общо над 170 такива съоръжения.