17,9% от учениците в Шумен са пушили марихуана
17,9% от учениците в Шумен са пушили марихуана / netinfo

17, 9 % от учениците между 7 и 13 клас в Шумен са пушили поне веднъж марихуана. Това сочи проучване направено от Общински здравен център и Националния център по наркомании. Изследването е направено, чрез анкетни карти, които са били попълнени от 1 516 ученици от 17 шуменски училища. Резултатите сочат още, че най-често употребяваните наркотични вещества са марихуана, хашиш и амфетамини. „Нивото на употреба на наркотици в Шумен сред учениците е под средното за страната, но това не означава, че то не може да се покачи” - заяви Александър Панайотов от Националния център по наркомании, който обобщи резултатите от проведеното проучване. Причините, поради които най-често децата пробват наркотици са за удоволствие, от любопитство или за да бъдат приети в дадена група или компания - сочат още резултатите.

Според данните от изследването 31,4% от анкетираните пушат цигари ежедневно, а възрастта на която учениците започват да пушат е около 13 -15 години. 70% от учениците са употребявали поне веднъж алкохол, същия е процентът на децата, които са се напивали поне веднъж. Най - предпочитано питие е бирата, а твърдия алкохол е предпочитан повече от момичетата - сочат още данните.

Подобно изследване се провежда за пръв път в Шумен, до момента такова изследване е направено и в Търговище и Плевен-каза Александър Панайотов. Предстои да бъде проведено проучване и в градовете Перник, Видин и Монтана.