Съдът произнесе присъдите по аферата Щастливото бебе
Съдът произнесе присъдите по аферата Щастливото бебе / Sofia Photo Agency, архив

Окръжният съд в Русе произнесе днес присъдите на петима мъже и една жена за участие в схема за изнудване на търговец на детски стоки с измислено дело срещу него.

Шестимата бяха арестувани през март 2012 г. при акция на четири областни полицейски дирекции под ръководството на Русенската окръжна прокуратура. Те бяха задържани след получено оплакване в полицията от собственик на детски магазини в Русе. Бизнесменът се жалвал, че непознат мъж се обадил на мобилния му телефон и се представил за прокурор от Варна. Казал му, че трябва да се яви на разпит заради финансови престъпления, свързани с пране на пари. Притеснен, търговецът споделил за случая със свои познати от Русе, които се наели да станат посредници в разрешаване на проблема. Първоначално бизнесменът трябвало да предаде 200 000 лв. Няколко дни по-късно му било казано, че нещата продължават да са сериозни, защото случаят е предаден на Комисията за установяване на имущество, придобито по престъпен начин. След този разговор изнудваният получил серия от анонимни обаждания, в които му поискали 60 000 евро.

Съдът присъди на Ивайло К., Десислава И. и Камен Г. условни присъди от 3 години затвор с пет години изпитателен срок. Илиян Б. и Георги Н. Получиха условно на две и половина години с пет години изпитателен срок, а Божидар К. е с условна присъда от 2 години затвор с пет години изпитателен срок.Съдът постанови още парични глоби и конфискация на имуществото. Шестимата ще трябва да заплатят солидарно на пострадалия бизнесмен за нанесените вреди близо 17 хил. лв. Присъдите могат да се обжалват в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

От прокуратурата в Русе заявиха, че решението на русенския съд вероятно ще бъде протестирано.