Русенският митрополит влиза в борбата за глава на Българската православна църква
Русенският митрополит влиза в борбата за глава на Българската православна църква / DarikNews

Русенският митрополит е един от тримата претенденти за български патриарх. Съборът на архиереите днес реши, че 9 гласа са достатъчни да бъде избран кандидат за патриарх. . Първоначално митрополитите трябваше да дадат 10 гласа, за да изберат кандидат.

Вчерашното заседание на архиереите не успя да излъчи три номинации и беше прекратено вечерта. До патовата ситуация се стигна след невъзможността повече от един от митрополитите да събере нужните 10 архиерейски гласа, за да участва в битката за поста.
Единствено Старозагорският владика Галакатион събра 11 гласа от 13-те присъствали митрополити. Русенският Неофит и Ловешкият Гавриил имат по девет гласа. За да се стигне до някакво решение е необходимо един от четиримата митрополити, гласуващи твърдо против (Калиник, Григорий, Игнатий и Николай) да смени мнението си.

Информацията за избора на събора потвърди говорителят на Синода митрополит Йосиф. До избор се е стигнало, след като съборът е решил, че 9 гласа са достатъчни, за да може да бъде избран кандидат за патриарх
По обед митрополит Йосиф коментира притеснен, че ако изборът не бъде направен, има вероятност съборът, насрочен за 24 февруари, да се провали. „Както вървим, аз съм разочарован, може и това да се случи. Разруха”, заяви той.