Русенски филм с премиера под открито небе
Русенски филм с премиера под открито небе / Кадър от филма

Русенската Арена Медиа ще представи най-новият си филм „100 години Варвара. Срещи с хората край едно море”. Премиерата ще е под открито небе в черноморското село на 14 август от 21.00 ч.

Варвара се намира на пътя между Царево и Ахтопол, на двайсетина километра от границата с Турция. Там, където Странджа плавно укротява своите гънки и слиза към морския бряг. Местните обитатели са наследници на бежанци от Тракия. Предците им понесли страданията на преселение, наложено от Балканските войни. Пускат корени край морето.

На море и ваканция във Варвара идват и поколения ценители на свободата, на дивото море, на общуването с неподправена природа и неподправени хора. Така от курортисти и хазяи, взаимоотношенията се превръщат в приятелства за цял живот. Кои са тези хора, какви са - този филм събира няколко частици от многогласието на историите. Връща се назад в спомените и разказва просто за един селски празник - на стогодишната Варвара през 2013-а.

Филмът съчетава документализма на събитията с етноложки ракурси, предлагани от герои, които споделят пред камерата своите житейски истории. Използва метода „включено наблюдение”, чрез който авторите участват в сюжетния разказ.

Филмовият проект е благотворителна инициатива и допринася за съхраняването на местната памет на малките общности в България.

Режисьор и оператор на лентата е Димитър Липовански, сценарист – Цвета Ненова, втори оператор и монтаж – Теодор Мечев, интервюта и работа на терен – Илия Деведжиев, звук – Венци Михов. Подготвя се английска версия за участие в международни етноложки фестивали.