Римски пазар и огледална инсталация провокират русенци във фестивала Аз, градът
Римски пазар и огледална инсталация провокират русенци във фестивала Аз, градът / netinfo
Римски пазар и огледална инсталация провокират русенци във фестивала "Аз, градът"
56841
Римски пазар и огледална инсталация провокират русенци във фестивала "Аз, градът"
  • Римски пазар и огледална инсталация провокират русенци във фестивала "Аз, градът"

 

В петък в Русе започна фестивалът за съвременна градска култура „Аз градът”. Редица интересни събития изпъстриха ежедневието на русенци и гостите на града. Те имаха шанса да се забавляват, да наблюдават и да се включат в редица иновативни събития, за някои от които ще ви разкажем в следващите минути.

Репортажът се реализира с подкрепата на Оперативна програма «Регионално развитие»

Началото на фестивала беше поставено с прекрасен концерт на атрактивното Ака трио и с огромен въздушен балон, който привлече погледите в центъра на града. На другия ден организаторите поканиха хората на римски пазар на римската крепост Сексагинта Приста. Директорът на историческия музей Николай Ненов, облечен като император приканваше гостите да опитат вкусни римски ястия. Друг известен русенец – Илия Деведжиев, приканваше хората на римски пазар на роби.

След пазара на Сексагинта Приста русенци се пренесоха в реалността с музикална алея през училището по изкуствата и с литературна акция Градът в рими на площада пред операта. Както беше анонсирано в началото на фестивала, събитията се провеждаха из целия град. Студентски театър Пирон представи атрактивна клоунада на кея, а вечерта на централния площад проектът "Креативна светлина" провокира хората да станат съпричастни към новаторското интерактивно изкуство.

Друг любопитен проект е инсталацията Танц в огледалото на Анна Върбанова. 12 огледала,  монтирани пред Паметника на свободата привличаха малки и големи да се включат в експеримента.

Още звуци и картини от Русе предложи на жителите на Русе друг творчески екип в неделя вечерта. А ако сте пропуснали да ги видите и чуете можете да го направите и през следващите дни в различни части на града. Така е и с някои от останалите събития- все още имате шанс да съпреживеете емоциите, само трябва да следите програмата.

Римски пазар и огледална инсталация провокират русенци във фестивала "Аз, градът"
netinfo