Почетен гражданин на Силистра вече всяка година
Почетен гражданин на Силистра вече всяка година / Дарик радио - Силистра, архив

Ежегодно да се присъжда званието „Почетен гражданин на Силистра", а не веднъж за управленски мандат, както бе досега, предвижда най-новата общинска Наредба за символиката и отличията. Тя отменя отличието „Годишен приз" и въвежда награда „За граждански принос". Според законодателите актът урежда също символите на Силистра - знаме, герб, печат, както и формулира ясни правила за присъждане на отличия, попълване и съхраняване на Почетната и Летописната книги на общината.

Документът е създаден от временната комисия за удостояване със званието Почетен гражданин на Силистра, ръководена от председателя на общинския съвет д-р Мария Димитрова и бе приет днес от общинските съветници.

С влизането в сила на Наредбата за символиката и отличията отпада действието на Правилника за отличията на общинския съвет, утвърден през януари 2012 година.

Сред почетните граждани на Силистра са д-р Иван Дочев - първият кмет на града след 1940 г., д-р Здравко Георгиев, книжовникът Пирин Бояджиев, композиторът Ивелин Димитров, митрополит Иларион, дългогодишният кореспондент на БНР Любен Антонов и скулпторът проф. Георги Чапкънов.