Няма да бъдат спирани асансьори без телефони след 1 януари
Няма да бъдат спирани асансьори без телефони след 1 януари / Дарик Русе, архив
Няма да бъдат спирани асансьори без телефони след 1 януари
90483
Няма да бъдат спирани асансьори без телефони след 1 януари
  • Няма да бъдат спирани асансьори без телефони след 1 януари

След 1 януари 2017-та година асансьорите телефон няма да бъдат спирани. Това заяви в Русе зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева във връзка с изискването до края на годината всеки асансьор в страната трябва да има разговорно устройство в кабината. Даниела Везиева припомни, че изискването е записано в наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьори през март 2014 година и то по искане на фирмите, които ги поддържат, тъй като в повечето клетки няма сигнал.

Според нея много се спекулира с цената, която въобще не е толкова драстична. „Вярно е, че Комисията за защита на потребителите откри една оферта, която е за 333 евро без ДДС, но това е единичен случай. На сайта на КЗП ще бъде публикуван списък, така че всички ползватели да могат да видят цените и от къде да си закупят устройства.“, каза Везиева.Зам.-министърът на икономиката даде пример, че в Русе цената на устройството започва от 150 лв., а годишната такса на СИМ картата е около 60 лв. или около 5 лв. на месец.

Тя добави също, че крайният срок няма да важи за съоръжения, на които не е била направена проверка от надзорна фирма. „Надзорните фирми, включително и Агенцията за метеорологичен и технически надзор, когато извършват годишните прегледи, тогава ще проверяват и за наличието на тези устройства. Ако даден асансьор е минал преглед през септември тази година, това устройство ще се изисква през септември догодина. Има достатъчно време да се отстранят всички нередности“, обясни Везиева.

Тя съобщи, че около 30% от всички асансьори в страната вече имат такива телефони, но те са предимно нови-произведени след 2009-2010 г.