/ netinfo
Най-младият общински съветник от групата на „ПАТРИОТИТЕ ВМРО, ГЛАС НАРОДЕН“ Траян Тотев внесе питане относно съществуващ от много години барелеф на националния герой Христо Ботев, намиращ се на едноименния булевард в града ни.

Според нег,о в своя настоящ вид той по никакъв начин не отговаря нито на живота, нито на размаха на делото на великия българин. Към момента барелефа е в изключително лошо състояние, като обкръжаваща го среда е силно замърсена с графити. Това създава такава ситуация, при която гражданите дори не обръщат внимание на онова, което барелефа изобразява.

Тотев констатира и друг проблем, а именно това, че местоположението му е на такова място, че при желание от страна на граждани да се поклонят това е невъзможно, тъй като в близост преминава изключително натоварен булевард и велосипедна алея.

В тази връзка Траян Тотев попита Кмета на Община Русе дали администрацията възнамерява да предприеме действия по привеждането в добър вид на каменния барелеф от мъха, покрил повърхността му, а така също дали съществува възможност пространството около лика на Христо Ботев да бъде изцяло обновено, като се направи така, че видният български революционер и национален герой изпъкне на общия фон, като в добавка там да намери място и цитат от огромното творчество, завещано ни от калофереца.

От отговора на Кмета, дадено на днешната сесия на ОбС, става ясно, че към момента пространството около барелефа следва да се поддържа от „РПС-РУСЕ ПЪЛБИК СЪРВИСИЗ“ ЕООД, която фирма има задължението да се грижи за чистотата на уличните платна, тротоари, площади, велоалеи и пешеходни подлези.

В отговора още се казва, че към настоящия момент е възложено на същата фирма-изпълнител да извърши почистване на прилежащото пространство около барелефа на Христо Ботев – тротоара и уличното платно. Колкото до предложението за ремонт на пространството около барелефа и възможността за изписване на подходящ цитат на Христо Ботев, същото ще бъде разгледано на Комисията по градски дизайн и реклама.

Иво Пазарджиев на свой ред взе отношение по дългогодишния казус с „Топлофикация“ ЕАД относно изграждането на сграда за депониране на отпадъци, която многократно бе отлагана във времето поради причини от различно естество.

В своето изказване той подчерта, че силно се надява исканото удължаване на срока да е за последен път, като изтъкна, че поради забавяния, Община Русе респективно всички русенски граждани, търпят негативи, тъй като от средствата на бюджета се заделят пари за извършване на по-големи вноски заради липсата на депо за съхраняване на отпадъците.

Пазарджиев попита Кмета и неговата администрация какви мерки са предприети или предстоят да бъдат предприети, за да бъде защитен обществения интерес. Председателят на групата общински съветници от „ПАТРИОТИТЕ ВМРО, ГЛАС НАРОДЕН“ призова да се мисли в насока прекратяване на политиката на компромиси и втвърдяването й към предявяване на санкции и обезщетения, като изиска от дружеството да започне да прави инвестиции, а не само да търси чистата печалба.

По отношение на предложението за одобряване на Актуализация на план за действие към стратегическата карта на шума в околната среда на агломерация Русе, Иво Пазарджиев за пореден път предложи да се предприемат радикални мерки по отношение на автомобилите и мотоциклетите, които тероризират гражданите с прекомерния шум, който произвеждат.

Към това той добави и нерегламентираните гонки през тъмната част на денонощието. Пазарджиев призова Кмета да предприеме съответни действия и да проведе при необходимост дори среща с Министъра на вътрешните работи, за да бъде направено необходимото полицията да си влезе в ролята и да започне да работи по-сериозно.

Владо Владов добави към казаното от Пазарджиев, че ако Общината пожелае, лесно може да реши този проблем, тъй като не са много онези, които чрез шум притесняват русенци и органите на реда ги знае поименно.