Мъртвите лястовици в Нисово и Бъзовец не са отровени
Мъртвите лястовици в Нисово и Бъзовец не са отровени / netinfo
Няма данни за отравяне с препарати при третиране срещу комари на мъртвите лястовици, установи токсикологичното изследване на Централния ветеринарен институт – София. Не са открити фосфатни и карбонатни съединения.

В края на миналата седмица в екоинспекцията постъпиха сигнали за намерени мъртви птици от видовете градска и селска лястовица в селата Нисово и Бъзовец. Поради съмнения за отравяне с препарати, директорът Дауд Ибрям спешно разпореди на кметовете на 22 общини на територията на областите Русе, Разград и Силистра да преустановят третирането. Извършени бяха проверки в община Иваново, от чиято територия постъпиха сигналите. Документацията на фирмата, извършила третирането също беше преверена. Не бяха констатирани нарушения при подготовката на процедурите.

Допълнително становище беше изискано от Регионална служба “Растителна защита” – Русе. Според специалистите, използваните препарати “Микрозин” и “Фюри” не са опасни за хората и животните.

Експертите на РИОСВ- Русе все още изчакват заключението на Регионална ветеринарномедицинска служба-Русе, на които също са предоставени екземпляри от защитените видове. До момента не са постъпвали други сигнали за намерени мъртви птици.