/ netinfo
През юли и август тази година, майстори от „Дунавска задруга“ представиха България на два престижни международни фестивала в Турция. В град Шиле, където се проведе ХХХI-ви по ред фестивал на традиционната шевица, и в Бююкчекмедже – ХIХ-ти културен и арт фестивал.

Фестивалите се организират от местните общини, представителството на ЦИОФ, ФИДАФ федерация за международни танцови фестивали, Анелсандер - организация за опазване на занаятите.

И в двата фестивала впечатляващо е участието на нашите майстори – Севим Ганева – везба; Веселин Фесчиев – изработване на художествени тъкани, Боряна Мочева и Красимир Сивов - художествена обработка на кожа.

Майсторите
Дунавска задруга

За фестивалите и представянето на нашите колеги разказва Севим Ганева: „Шиле е малък и красив град на брега на морето, където се изработва доста популярният там традиционен ръчно тъкан плат „шиле бези, ” подобен на българския кенар, ръчно или машинно тъкан, но доста по-фин.

Участващите майстори 95, са подбрани от 17 държави след предварителна селекция. Имаше организирани щандове, където всяка държава представя традиционните си занаяти. Бяха организирани развлекателни програми както на участниците, така и за посетителите на фестивала.

В продължение на седмица аз и колегите ми имахме незабравими преживявания, през деня се организираха екскурзии, плаж, шопинг, а следобед и до късно вечерта посетителите имаха възможност да се запознаят с творчеството на всеки майстор от различните държави.

Бяха организирани и тематични дискусии на много високо ниво, в които участваха авторитети в областта на културата, професори, доценти, преподаватели от университетите, които преподават традиционни занаяти, модни дизайнери, изследователи, етнолози. На участниците бяха връчени специални плакети и значки с емблемата на града, лично от кмета на града.

Майсторите
Дунавска задруга

В Бююкчекмедже участвахме в XIX-ти Културен и арт фестивал. В програмата на фестивала бяха представени 64 държави с над 1350 участващи артисти, в това число 160 занаятчии от 23 страни. Имаше участници от всички континенти.

На отделни места в Културния парк бяха организирани изложби на традиционни кукли от цял свят, имаше конкурс за скулптура отново с международно участие, на огромна сцена всяка вечер се представяха танцови състави от цял свят отново в конкурсна програма. На стратегически места в парка имаше монтирани и няколко огромни екрана, за да се вижда отвсякъде всичко, което става на сцената.

След конкурсната програма имаше концерти на едни от най-известните в момента изпълнители в Турция. Експозицията занаятчиите беше в Керван сарай, стара каменна сграда, знаменателна за града.

 Всеки ден по програма се организираха различни мастер класове по различни занаяти. Тази година беше наблегнато на плъстите, като показваха как се боядисват с природни багрила, как се изработват плъсти с различни техники, изработване на художествено пано, дреха и т.н., боядисване на прежди с естествени багрила, изваряването им и след това тъкане с тях, мастер клас по изработване на кожени изделия и т.н.

Майсторите
Дунавска задруга

През цялото време се правеха и демонстрации, всеки със занаята си - стъкларят с огъня и извайването на красиви стъклени фигури, майстор Веселин Фесчиев впечатли всички със стана си и с красивите черги, Боряна и Красимир с гравюрите върху кожа, представител от Беларус свиреше на традиционни техни свирки, ръчно изработени от дърво, от Румъния показваха макраме, представителят от Иран показва изонит, изработване на ръчни обувки, изваряване на пашкулите и отделянето на влакната за копринена нишка, тъкане на копринени шалове, редене на мозайка с мрамор. На всички участници бяха връчени сертификати за участие и мраморни плакети лично от кмета на общината."