Енергийните министри на България и Румъния ще инспектират изграждането на интерконектора при Мартен
Енергийните министри на България и Румъния ще инспектират изграждането на интерконектора при Мартен / dariknews, архив

Министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова и министърът на енергетиката на Румъния Виктор Влад Григореску ще проверят хода на изграждане на участъка под река Дунав от интерконектора България-Румъния.

Преди месец президентът на Румъния Клаус Йоханис посети строителната площадка на газовия интерконектор. По думите му обектът е много важен както за Румъния, така и за България. "Обектът е толкова важен, че ще се свърже с газопровода БРУА - България, Румъния, Унгария и Австрия, който също се планира много усърдно". Според румънския президент връзката между България и Румъния ще е готова го края на годината.

Проектът "Междусистемна газова връзка България - Румъния" (IBR) се изпълнява съвместно от газопреносните оператори на двете държави - "Булгартрансгаз" ЕАД – България и Националната газопреносна компания СНТГН "Трансгаз" С.А., - Румяния.

Проектът е разделен на три части: участък под р. Дунав, наземна част на българската територия и наземна част на румънска територия. Връзката е с обща дължина 25.0 км., от които 15,4 км. на българска територия, 7,5 км на румънска територия и 2,1 км подводен преход през р. Дунав. Максималният капацитет на интерконектора е 1,5 млрд. м3/год. с диаметър на тръбата 500 мм. и работно налягане 54 бара. Проектът за Междусистемно свързване на газопреносните системи на Румъния и България е съфинансиран от Европейската енергийна програма за възстановяване на Европейски съюз.