Еко чудовища алармират за отпадъците в Младежкия парк
Еко чудовища алармират за отпадъците в Младежкия парк / netinfo

Клубовете по екология, здравно образование и устойчив туризъм в Английска гимназия „Гео Милев” ще отбележат с разнообразни инициативи Световния ден на водата 22 март и Часът на Земята. Днес до 13 ч. ще бъде подредена временна изложба на открито с фотоси на обекти от русенския регион. Кадрите на природни забележителности и на „сметища”, формирани в речните корита, са заснети от ученици в клубовете за работа по интереси през последните 3 години.

Едновременно с това, ученици в ролите на „Еко-чудовища” ще ангажират вниманието на посетителите в Младежкия парк към проблема с отпадъците и замърсяването на реките. Ще бъдат раздавани брошури, стикери и агитационни материали, предоставени от РИОСВ-Русе за опазване чистотата на водата, пестенето й и устойчивото ползване на водните ресурси. Инициативата е част от кампанията „Избягай от пластмасовото чудовище” на училището / ESCAPE FROM THE PLASTIC MONSTER/.

Също днес след 14.30 часа, на кея до хотел Рига ученици от клуб „Природа” ще извършат експресни анализи на качеството на водите на река Дунав.

Инициативи, посветени на Деня на водата ще се състоят и на 27 март. От 12.50 часа  вратите на аулата на гимназията ще бъдат отворени за забавни опити и демонстрации по природни науки – физика, химия и опазване на околната среда и биология и здравно образование.

Световният ден на водата се отбелязва от 1993 г., по решение на Общото събрание на Организацията на обединените нации. Темата на кампанията през 2015 г. е „Вода и устойчиво развитие”. Основната идея е да се акцентира, че устойчивото управление на водите е от първостепенно значение, за да създадем бъдещето, което искаме. Водата е наследство, което трябва да бъде опазвано и защитавано. Тя е в основата на живота на Земята. Качеството на водата е ключ към здравето на хората и екосистемите, като съществуват многобройни допълнителни ползи от подобряването му - подобряване на състоянието на екосистемите и екосистемните услуги, подобреното здравеопазване и прехрана. Опазването на качеството на водата и живота на Земята предполага споделена отговорност от всички заинтересовани страни - от хората и местните общности до държавните власти и международните организации.