Център за космически мониторинг ще бъде изграден до края на юни
Център за космически мониторинг ще бъде изграден до края на юни / Дарик радио-Русе
Център за космически мониторинг ще бъде изграден до края на юни в България. Това съобщи вицепремиерът Емел Етем в Русе. Чрез него ще се предвиждат предстоящи природни бедствия и ще се вземат мерки за предотвратяването им. Проектът е защитен по програма ФАР, изграждането на центъра вече е започнало.

Средствата, които ще бъдат отпуснати за създаването на център за космически мониторинг, са 1 200000 лева. В тези пари влиза и оборудването с прецизна техника.

Обществената поръчка за фирма изпълнител е проведена в края на миналата година и работата е започнала. Центърът ще се помещава в сградата на Гражданска защита в София. Чрез него ще се получават данни за 15 вида събития, сред които градушки, наводнения, бури.

Те ще се предоставят и на други министерства, които ще могат да реагират в защита на гражданите. Министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем съобщи още, че приоритет в работата за предстоящата година ще е превенцията. Част от тази политика ще е почистването на речни корита, за да се предотвратят евентуални наводнения.

В русенското село Сваленик вицепремиерът присъства на откриването на коригираното корито на река Мали Лом. Корекцията обхваща близо 3 километра. Укрепени са и дигите по поречието на реката.

По време на наводненията през 2005 г. придошлата река заля къщите на 50 семейства, живеещи край реката. Проектът е на стойност 280 хиляди лева, отпуснати от Постоянната правителствена комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи.

През настоящата година предстои и създаването на отряди за бързо реагиране в 15 области, където все още не съществуват такива, а също и дооборудване на сега съществуващите с по-съвременна техника.