Аз, градът-поредна доза интересни събития
Аз, градът-поредна доза интересни събития / netinfo
"Аз, градът"-поредна доза интересни събития
56942
"Аз, градът"-поредна доза интересни събития
  • "Аз, градът"-поредна доза интересни събития

 

Вече шести ден Русе е център на редица интересни събития от различни области на изкуството и културата, обединени във фестивал за съвременна градска култура "Аз градът". На сцени и места в целия град се изявяват професионалисти и аматьори, а много от иновативните проекти провокират зрителите и слушателите също да се включат в тях.

Репортажът се реализира с подкрепата на Оперативна програма „Регионално развитие”.

Едно от най-атрактивните събития от фестивала „Аз градът” беше римският пазар на крепостта Сексагинта Приста. Чрез него това не толкова популярно, но много важно и интересно историческо място оживя. Доброволци и артисти пресъздадоха пазар на роби, боеве на римски войни, предложиха на гостите и римска кухня. Русенци и гостите на града наистина се потопиха в атмосфера отпреди векове, сподели директорът на музея Н. Ненов.

Римската тема бе продължена и от театрализиран шахматен турнир Рим срещу варварите, който събра хората на кея на Русе.

Друг оригинален проект, който привлече доста внимание беше „Танц в огледалото”: арт инсталация от 12 огледала, решена в различни рамки и цветове. Идеята на Анна Върбанова бе реализирана на градския площад и приканваше всеки минувач да стане главно действащо лице в тази забавна импровизирана игра на огледални отражения и звуци. Освен игра обаче, инсталацията провокира и мисленето на хората.

Като част от проекта „Аз градът” се реализира и проекта Различността е богатство на режисьора Александър Беровски. Той привлече млади хора от Русе в танцово-театрално ателие. Целта му бе да запознае участниците със спецификите на различните етноси и да създаде театрално-танцов спектакъл, който да пресъздаде най-колоритните асоциации от всеки един етнос. Така младежите едновременно учиха и се забавляваха.

Сред останалите иновативни събития през последните дни бяха аудиовизуалният  спектакъл „Звуци и картини от Русе”, театрализираната игра "Искам да ти кажа", аудиоинсталацията Музикална алея. Фестивалът за съвременна градска култура "Аз, градът" продължава до неделя с още любопитни и уникални събития.