/ БГНЕС, архив
"21% ръст на туристите бележи Русе за първото тримесечие на тази година спрямо миналата". Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която откри туристическото изложение Уикенд Туризъм.

Министърът на туризма Николина Ангелкова е на работно посещение в Русе

Изложението има огромен принос не само за популяризирането на уикенд туризма, но и въобще на региона като туристическа дестинация, и министерството ще продължи да го подкрепя и насърчава, заяви тя. За миналата година в област Русе са реализирани над 144 хил. нощувки, а приходите от тях са 7 300 000 лв., което също показва колко важен за икономиката е сектора.

Русе е също и един от моторите на Дунавската стратегия, разработили сме и съвместни проекти с Румъния, за да промотираме културните туристически атракции в региона, каза още министър Ангелкова.

Президентът: Развитието на Дунавската стратегия ще съживи Северна България

Тя коментира и проблеми в туристическия бранш и тяхното решаване: Очаква се засилен интерес за наемане на работници от 3-ти страни извън европейския съюз за туристическия сезон.

"Миналата година техният брой е бил около 3400, а тази се очаква да достигне 5400, по данни на работодатели. Най-голямо е търсенето за летния сезон, за големите курорти, но очакваме то да продължи и за зимния", съобщи Ангелкова.

Представиха нови модели автомобили и съвременна земеделска техника на изложение в Русе

Именно разрешенията за пребиваване на сезонни работници от трети страни в туризма без наличие на виза тип „Д“, е било предмет на разговор вчера между Николина Ангелкова и вицепремиера Екатерина Захариева.

Двете са на мнение, че е необходима реформа в Закона за чужденците, с която да се увеличи престоя без виза до 180 дни, а не както досега до 90 дни. Друга важна тема, която са обсъдили двете дами е била издаването на визи за туристи от далечни и перспективни пазари като Китай и Индия, които заявяват все по-голям интерес към страната ни и Балканите.

Очаква се засилен интерес за наемане на работници от трети страни

Според министър Ангелкова, трябва да се използват възможностите за създаване на изнесени визови центрове в тези региони предвид местоположението им. В Русе министър Ангелкова откри туристическото изложение Уикенд Туризъм и участва в изнесено заседание на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма.