Екатерина Захариева и Николина Ангелкова
Екатерина Захариева и Николина Ангелкова / БГНЕС
Очаква се засилен интерес за наемане на работници от трети страни
97305
Очаква се засилен интерес за наемане на работници от трети страни
  • Очаква се засилен интерес за наемане на работници от трети страни
Очаква се засилен интерес за наемане на работници от трети страни извън Европейския съюз за туристическия сезон. Това съобщи в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова. Миналата година техният брой е бил около 3400, а тази се очаква да достигне 5400, по данни на работодатели. Най-голямо е търсенето за летния сезон, за големите курорти, но очакваме то да продължи и за зимния, коментира министърът.

Ангелкова: Русе отчита ръст на туристите, ще продължим да подкрепяме региона
 
Именно разрешенията за пребиваване на сезонни работници от трети страни в туризма без наличие на виза тип „Д“ е било предмет на разговор вчера между Николина Ангелкова и вицепремиера Екатерина Захариева. Двете са на мнение, че е необходима реформа в Закона за чужденците, с която да се увеличи престоят без виза до 180 дни, а не както досега - до 90 дни.
 
Друга важна тема, която са обсъдили двете дами, е била издаването на визи за туристи от далечни и перспективни пазари като Китай и Индия, които заявяват все по-голям интерес към страната ни и Балканите. Според министър Ангелкова трябва да се използват възможностите за създаване на изнесени визови центрове в тези региони предвид местоположението им.

Представиха нови модели автомобили и съвременна земеделска техника на изложение в Русе
 
В Русе министър Ангелкова откри туристическото изложение "Уикенд Туризъм" и участва в изнесено заседание на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма.