Връща се разделното събиране на отпадъци
Връща се разделното събиране на отпадъци / netinfo
В община Разград отново ще има разделно сметосъбиране на отпадъци – съобщи кметът д-р Валентин Василев.
Той припомни, че през април 2016 г. по инициатива на  Екопак България АД е прекратен договорът с местната управа за оползотворяване на отпадъци от опаковки. Той е бил в сила от 2005 г. От Екопак България АД обявили, че   изградената система за разделно събиране не е ефективна и рентабилна за тях, поради изхвърляне на битови отпадъци в контейнерите за разделно събиране.
Консултации на община Разград довели до интерес от страна на друга фирма с подобна дейност - ЕКОБУЛПАК АД. С нея вчера е сключен 5-годишен договор за сътрудничество с възможност за удължаване с още 5 години. Финансирането на дейностите по договора са изцяло за сметка на  ЕКОБУЛПАК АД. По предварителни данни годишните разходи на дружеството за изпълнение на дейността се очаква да възлизат на 105 000 лева, без разходите за доставка на контейнерите, предвидени за първоначалното им  разполагане.
Съдовете за смет пристигат днес в Разград, те са 300 броя, ще бъдат разположение в 150 точки по два броя: зелен контейнер тип „Иглу“ с обем 1400 литра за стъклени опаковки и жълт контейнер тип „Ракла“  с обем 1100 литра за останалите видове опаковки (хартиени, пластмасови и метални).
Съдовете ще се събират и обслужват по график, като за зелените е предвидена честота веднъж на три месеца, а за жълтите ежеседмично.  Събраните отпадъци от опаковки ще се транспортират до сепарираща инсталация в Търговище за последваща преработка и рециклиране.
На по-късен етап цветни контейнери ще бъдат разположени и в по-големите села в общината – обясни кметът. Той призова разградчани да изхвърлят отпадъците си в предвидените за тях контейнери, без да ги смесват с битовите. Практически възобновяването на разделното събиране на отпадъци ще започне от началото на март.