Условна присъда за жена от Кривица заради 3 банкноти фалшива валута
Условна присъда за жена от Кривица заради 3 банкноти фалшива валута / Радка Минчева, архив

Условна присъда получи от състав на Окръжен съд-Разград 35-годишна жена от село Кривица заради прокарване в обръщение на 3 банкноти фалшива валута.

Процесът срещу Елмаз Хюсмен се гледа по съкратената процедура, тя призна вината си и свидетели не бяха разпитвани.

Според обвинението на 21 юли миналата година тя поискала от свой съселянин 200 лева срещу което да му даде две банкноти по 50 долара. Той й предложил 170 лв., тя се съгласила и му дала неистинските банкноти. Пет дни по-късно поискала от съпругата на същия човек пари за да закупи тетрадки и ученически пособия за първокласник, като предложила отново фалшива банкнота, но от 50 евро. Жената й дала 80 лева.

На 26 юли измаменото семейство пътувало до Разград на очен лекар. Докато съпругата била при лекаря, мъжът отишъл до чейндж бюро, за да обмени трите банкноти. В две бюра ме отказали обмяна и го посъветвали да отиде в полицията, което той направил.

Съдът постанови минимална присъда за Елмаз Хюсмен – 2 години условно със срок на отлагане 3 години, заради съкратената процедура и признаването на вина тя се намалява с една трета и става 1 година и 4 месеца с отлагане 3 години. Фалшивите банкноти се отнемат в полза на държавата.