Съдия брои бюлетините в разградско село, нямал нужда от експерти
Съдия брои бюлетините в разградско село, нямал нужда от експерти / Радка Минчева

Съдия Диян Василев от Административен съд-Разград лично ще брои бюлетините за избор на кмет на село Киченица следващата седмица. Магистратът обясни, че за това не са нужни специални знания и няма да назначава вещи лица за тази процедура.

Делото за касиране на изборите в Киченица е първото изборно, което се гледа в Административен съд-Разград. Жалбата е подадена от ГЕРБ-Разград и техният кандидат за кмет на селото Дамян Йосифов. Той изгуби на първи тур от досегашния кмет Хожгюн Исмаил от ДПС с разлика от 54 гласа. Управляващите се съмняват, че бюлетини неправилно са броени за недействителни, те са общо 53, от които 44 са обявени за „не по установения образец". Всички бюлетини от областта бяха печатани в една печатница, как само 44 са не по образеца, те могат да променят избора - коментира депутатът и областен лидер на ГЕРБ Тодор Димитров, който лично се яви в съдебната зала.

Нюсрет Салим - адвокатът на заинтересованото лице, кметът на Киченица - заяви, че искането за касиране е неоснователно, тъй като от деветимата членове на секционната комисия четирима, включително председателят са представители на ГЕРБ и нито един от тях е оспорвал квалифицирането на бюлетините в нощта на вота.

Секретарят на ОИК-Разград Катинка Матеева също коментира, че оспорването на резултата е неоснователно.

Повторното броене на 339-те бюлетини започва в 13 часа на 9 ноември в залата на Административния съд в Разград.