С „Нестинари“ и „Мрак“ театърът чества 70 години
С „Нестинари“ и „Мрак“ театърът чества 70 години / netinfo
С две премиери в два съседни дни Драматичен театър „Антон Страшимиров“-Разград отбелязва 70 години от създаването си. Това съобщи директорът на Театрално-музикален център-Разград Тодор Мадолев, от няколко години театърът е част от ТМЦ.
Първият спектакъл всъщност е ремикс на играна преди 20 години постановка, но осъвременена. Част от актьорите са играли в „Нестинари“ и при първото представяне на спектакъла – Мариана Бранкованова, Веселин Борисов, Евгени Стефанов, в обновената постановка участват и Боряна Йорданова и Тихомир Благоев. На сцената във вторник, 17 октомври, ще видим и танцьорите и певците от сцена „Назъм Хикмет“. Авторският спектакъл е на Димитър Димитров, танците и пластиката са дело на Стефания Георгиева, а вокален педагог е Шукран Шукри. Предпремиерно постановката „Нестинари“ вече е играна в Бяла и Исперих и е получила чудесни отзиви от публиката. Огън на сцената няма, но съобразно съвременните театрални тенденции имаме оригинални визуални решения – разказа Мадолев. На по-късен етап спектакълът ще бъде представен и на фестивали – допълни той.
Премиерата е в 19,00 ч., но празникът за културната институция започва час по-рано. В 18,00 ч. Капанският ансамбъл ще пее и танцува пред сградата на Общинския културен център. В 18,30 ч. във фоайето пред театралната зала се открива фотоизложба от архива на Стоян Сертев, озаглавена „Една незабравима епоха от театъра, преживяна в черно и бяло“. Експозицията е изненадата от община Разград за юбилейната годишнина на театъра. Изложбата ще бъде съпътствана от изпълнения на квартет от Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“.
Представлението в сряда от 19,00 ч. е също посветено на 70-годишнината, то е по неиграна досега пиеса на патрона на театъра Антон Страшимиров – „Мрак“. Комедия, но с елементи на филм на ужасите – я определи Тодор Мадолев. Постановката е дело на Борислав Чакринов, сценографията и костюмите - на Мартина Варийска.