В областта ще има 207 машини за гласуване
"При интерес от страна на гражданите започна пробното машинно гласуване в област Разград", съобщи говорителят на Районната избирателна комисия Юмгюл Ахмедова.

ЦИК реши как ще се гласува в болници, социални домове, затвори и плавателни съдве

Тя подчерта, че през вчерашния ден в населените места, където е проведено обучението, повечето от желаещите да се запознаят с особеностите на гласуването са били възрастни хора. Те се чувствали притеснени не от самото гласуване, а от преминаването от единия избор към другия.

Ахмедова заяви, че разяснителната кампания ще продължи до 11 ноември по график във всички общини в областта. Препоръчително е графикът да се проследява на интернет страницата на комисията, поради вероятността от настъпването на евентуални промени и своевременното му актуализиране.

Говорителят на РИК апелира по-възрастните и хората, които нямат опит със смарт устройства, както и онези, които се чувстват неуверени и се притесняват да гласуват с машини да се възползват от възможността за тестово гласуване със специализираното устройство.

Как могат да гласуват на изборите хората под карантина

В областта ще има 207 машини за гласуване, които ще бъдат инсталирани в 167 избирателни секции. В 40 от тях са предвидени по две специализирани устройства, тъй като на последните избори там са гласували по над 320 души.

Във всички останали секции ще се гласува с хартиена бюлетина, каза още Ахмедова. Тя добави, че общо 132 139 избиратели по предварителни списъци ще могат да упражнят вота си машинно.

Очаква се да пристигнат и хартиените бюлетини за предстоящите избори за президент и вицепрезидент, и за народни представители, предназначени за вота в Разградския многомандатен избирателен район.
БТА