/ iStock/Getty Images
Бизнесът у нас проявява сериозен интерес към инвестиции в България и в частност в област Разград. Това заяви посланикът на Турция у нас Н.Пр.г-жа Айлин Секизкьок, която пристигна днес на първото си посещение в региона, съобщиха от областната администрация.

Първата среща в програмата й бе с областния управител Иван Борисов и неговия екип. Посланик Секизкьок води десетчленна делегация, в състава на която е и генералният консул на Турция в Бургас Г-жа Сенем Гюзел.

"Засиленият интерес на турските инвеститори към България в известна степен е продиктуван от глобалните тенденции. Бизнесът у нас в момента проучва възможности да вложи средства в различни краища на вашата страна", каза Айлин Секизкьок. Нейно превъзходителство е отчела, че по отношение на турските инвестиции област Разград е останала в някаква степен пренебрегната, особено на фона на съседните области Търговище и Шумен.

"Ние търсим възможности за още по-бързо развитие на отношенията между Турция и област Разград, която е много важна за нас. Ако има конкретни проекти и евентуални преференции, бизнесът у нас ще инвестира в региона", добавила посланикът.

Секизкьок е проявила интерес към реставрацията на джамията "Ибрахим паша" в Разград. Тя е заявила, че ако има нужда от помощ при реставрационните работи, Турция ще я осигури.

"Нашето желание е час по-скоро да завърши реставрацията на храма и да открием заедно този символ на нашите добри взаимоотношения", заяви посланик Секизкьок. Според нея в Турция расте интересът към туристически пътувания на Балканите и възстановената джамия със сигурност ще привлече много туристи в Разград.

Областният управител Иван Борисов е уверил дипломата, че при конкретни бизнес проекти държавната власт е отворена към сътрудничество и готова да окаже необходимата подкрепа.

След срещата с областния управител, посланик Секизкьок е разговаряла с кмета на община Разград Денчо Бояджиев. В програмата й са заложени още визити в Исперих и Цар Калоян, както и посещение на Демир баба теке.
БТА