Патриархът: Ще се възцари отново църковен мир
Патриархът: Ще се възцари отново църковен мир / netinfo

Българският патриарх Неофит отказа да коментира темата за кризата в Българската православна църква, но изрази увереност, че всичко това ще се преодолее и ще се възцари отново църковен мир. Негово светейшество бе в Разград днес, отслужи тричасова литургия в местния храм „Св. Николай Чудотворец”, въздигна в сан ставрофорен свещеноиконом разградския архиерейски наместник отец Георги Георгиев. Мотивира повишението с факта, че свещеникът е положил основите на градеж на нов храм в Разград, както и че се ангажира с ремонти на църквите в региона. Дядо Неофит ръкоположи в сан и две деца – от днес осемгодишният Димитър Попгеоргиев и Галин Радев – на 9 години – са иподякони. Те имат право да четат богослжебни текстове по време на литургия, да пеят песнопения и да носят големите свещи в началото на литургичните шествия.

Негово светейшство призна, че рядко му се случва да дава сан на толкова малки деца, но в по-големите градове не е рядкост. В храма тези ангели ще се научат на благочестив живот – допълни той.

На журналистически въпрос за това има ли морална криза в Българската православна църква Патриархът отказа да отговори, заяви, че „предстои да се обсъждат тези въпроси, не бих искал в храма, след литургия да ги коментирам. Убеден съм, че ще се преодолее всичко това и отново ще се възцари църковен мир.”.

Напълни се разградската църква за второто посещение на Патриарха в града за тази година. Още като Русенски владика той не пропускаше Никулден, който е храмов празник на разградската църква.  Днешната визита бе свързана също с този празник. Освен обикновени миряни в храма бяха видяни и неколцина управници: депутатите Татяна Буруджиева от БСП и Валентин Василев от ГЕРБ, областният управител Стоян Ненчев, кметът Денчо Бояджиев, началникът на РИО на МОН Илиян Дочков, в църквата имаше и представител на футболен клуб „Лудогорец” – помощник-треньора Явор Вълчанов.