Отпуснаха пари за стадиона, за физкултурен салон за ГПЧЕ – не
Отпуснаха пари за стадиона, за физкултурен салон за ГПЧЕ – не / netinfo
Отпуснаха пари за стадиона, за физкултурен салон за ГПЧЕ – не
70075
Отпуснаха пари за стадиона, за физкултурен салон за ГПЧЕ – не
  • Отпуснаха пари за стадиона, за физкултурен салон за ГПЧЕ – не

3 милиона лева ще получи община Разград по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ за модернизацията на стадион „Лудогорец Арена“ – става ясно от обявения днес списък на одобрените от Министерски съвет проекти.

Настояването на местната управа бе за 4 милиона лева, но преди дни областният управител на Разград Стоян Ненчев коментира, че е възможно средствата да бъдат отпуснати за подобекти – различни трибуни и съоръжения, и 1 милион лв. да останат за догодина.

Миналата есен благодетелят на „Лудогорец“ Кирил Домусчиев обяви, че ще инвестира 16 милиона лева в реконструкцията на спортното съоръжение, така че в него да се играят мачове от груповата фаза на евротурнирите, при условие, че местната управа задели 4 милиона лева за ремонта. Стадионът, на който играят шампионите, е общинска собственост, стопанисва се от „Лудогорец“ въз основа на договор за публично-частно партньорство.

Друг спортен обект, за който община Разград представи проект по програмата обаче, е останал извън финансираните – строеж на физкултурен салон за ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“. Ангажимент към това при посещението си миналата година пое министърът на образованието Анелия Клисарова.

За цялата област са отпуснати около 60% от исканите средства – 15 890 748 лв. Няма община без одобрен проект. Отрязано е обаче искането на шестте общини извън областния център за оптимизиране на системата за сметосъбиране, Кубрат и Исперих искаха модулни претоварни станции, а останалите общини – по един камион и допълнителни съдове за смет.

С най-много неодобрени проекти е Кубрат, откъдето бяха представили за финансиране пет идеи, отпускат се средства само за проекта за най-много пари – 1 500 000 лв. за рехабилитация на обществени зелени площи и на детски площадки и съоръжения към тях в детска градина и в детска ясла.

Лозница пък е с най-много одобрени проекти – 495 000 лв. за изграждане на Център за настаняване от семеен тип в село Крояч; 147 000 лв. за повишаване не енергийна ефективност в ОУ“Св. Кирил и Методий“-Трапище; 570 000 лв. за изграждане на комбинирани спортни площадки в Студенец, Градина и Манастирци;175 000 лв. за ремонт на пътя Островче – Сейдол – местност „Тюлбето“; 190 000 лв. за ремонт на пътя Лозница – Манастирци – граница на общината; 270 000 лв. за пътя Пороище – Студенец – Градина.

В Разград освен ремонта на стадиона са одобрени и проекти за: 1 000 000 лв. за инфраструктура за бизнесзона „Перистър“; 1 300 000 лв. за рехабилитация на улична инфраструктура в Източна и Западна промишлени зони. Отпаднало от финансиране е ефективното енергийно саниране на три детски градини в Разград и тази в Дянково.

Община Самуил получава 1 358 130 лв. за рехабилитация на уличната мрежа в населените места, както и 141 870 лв. за изграждане на столова за социален патронаж във Владимировци.

Два са и проектите на Цар Калоян – 1 500 000 лв. за изграждане на спортен център, което е около половината от поисканите пари, както и 1 054 322 лв. за разширение на СОУ“Христо Ботев“.

Завет има един финансиран проект – 1 689 426 лв. за рехабилитация на зелени площи с изграждане на площадки за детски игри и кътове за отдих в населените места в общината.

Одобреният проект от Исперих е за 1 500 000 лв., той е за мерки за енергийна ефективност и оборудване на пет детски заведения в общината.

16 са одобрените проекти от Разградско, подадени са били 26.