Още през 2015-та комисия предписала тополите да се изсекат
Още през 2015-та комисия предписала тополите да се изсекат / netinfo
Опит за търсене на политически дивиденти съзря кметът д-р Валентин Василев в сигналите към община Разград от общинския съветник от „Кауза Разград” Калоян Монев и от сдружение „Защита на животните в Лудогорието” с настояване да спре сечта на тополи в района от автогарата до бившето „Езеро”. Той забеляза още, че текстовете си приличали на 80%, което го усъмни, че или са някой е преписвал, или са писани на едно и също място.
Д-р Василев обясни, че има законово основание за отстраняването на тополите, както бе наречена процедурата. Още в края на 2015 г. била създадена междуведомствена комисия от представители на община Разград, РС”Пожарна безопасност и защита на населението”-Разград, РИОСВ-Русе и Басейнова дирекция „Дунавски район”.
Комисията извършила оглед на участъци от река Бели Лом с намалена проводимост, констатирала редица подобни зони, като една от тях е този участък-от моста на ул. „Любен Каравелов“ до землището на гр.Разград/източна посока/с дължина 1060 м. В констативния протокол е посочено, че се наблюдава наличие на издънкова дървесна и храстовидна растителност. От двете страни на речното корито се намират дървета от вид топола, които са на видима възраст над 30 години с наличие на сухи клони по короните им. Посочен е и рискът, който се явява като предпоставка за възпрепятстване нормалното оттичане на водите при поява на висока вълна. Специалистите са констатирали още, че при възникване на силни ветрове съществува опасност от поваляне на тополите. В изпълнение на предписания на междуведомствената комисия, дадени на Община Разград в началото на 2016 год. поетапно е започнала работа по почистване на речното корито на река Бели Лом в рамките на град Разград, като тази година се стигнало и до почистване на последния участък. Фирма проявила интерес да извърши тази дейност, като за добива на дървесина ще прати такса в размер на 24 лв./куб.м. Дейността се извършва съобразно Наредба №14 на Общински съвет-Разград.
Дали, ако стане инцидент с тополите, които според специалистите са опасни като станат 25-годишни, съветници или неправителствени организации ще поемат отговорността – попита риторично кметът. Риторичен бе и въпросът, защо никой не е подал сигнал, когато „Напоителни системи” изсекли тополите извън урбанизираната територия. Последва и още един риторичен въпрос: дали някой щял да подаде сигнал, ако Областният управител издаде подобна заповед. „Подават сигнали само срещу кмета и създават психоза у съгражданите ни, кметът не е боксова круша и ще си търси правата” – категоричен бе Василев.
Той заяви още, че предстои през месец октомври да стартира озеленяването на скатовете на реката. Ще се засадят 245 дръвчета. Та се предоставени от фирми, които са секли дървета по различни причини в Разград. Това ще е компенсаторно озеленяване – увери Василев.

Още през 2015-та комисия предписала тополите да се изсекат
netinfo