След Монев и „Защита на животните в Лудогорието” се обяви против сечта на тополите край Лома
След Монев и „Защита на животните в Лудогорието” се обяви против сечта на тополите край Лома / Калоян Монев
Втора жалба против сечта на тополите по поречието на река Бели Лом между автогарата и бившето „Езеро”. От природозащитната организация „Защита на животните в Лудогорието” са изпратили жалбата си освен до кмета и постоянните комисии по ТСУ и околна среда, и до Общински съвет-Разград като цяло, както и до Областния управител.
Исканията са същите като на общинския съветник от „Кауза Разград” Калоян Монев – „незабавно спиране на сечта на тополите по поречието на река Бели Лом в регулационните граници на Разград и извършване на експертна оценка за всяко едно дърво топола или друг вид дали същото е опасно за населението и подлежи ли на задължително на премахване”.
„Дълбоко сме разочаровани от наложената и по време на Вашето управление, практика за унищожаване на зелените части на града ни. Практика, продължила от предното ръководство на Общината” – заявяват от „Защита на животните” и продължават: „Преди няколко години, Община Разград започна мащабна кампания по унищожаване на зелената система в голяма част от центъра на Разград.  Бяха унищожени многогодишни дървета в добро видимо състояние.  На тогавашните протести на гражданите беше обещано, че всяко едно дърво ще бъде възстановено, чрез засаждане на ново такова.  За съжаление не само че, това не се случи но и по време на Вашето управление процеса по унищожаване продължава, като едновременно с това липсва информация за план за възстановяване на дърветата. Миналата година, бе разчистено коритото на река Бели Лом в централната част. Сега е ред да се разчисти коритото на реката преди автогарата на изток и след бившата Родопа.  Вероятно това е наложително, но разчистването на коритото не означава поголовна сеч.  Резултата е видим, силно замърсено корито на река Бели лом от битови отпадъци, поради липсата на растителност която да спира безбройните найлонови торбички, хартии и други боклуци които при силен вятър попадат от кофите за смет директно в реката .
Подобна сеч следва да се извършва след задълбочена инвентаризация и маркиране на болни и изсъхнали дървета и храсти. Вместо това се изкореняват здрави дървета и вечно зелени храсти. Няма как да се съгласим с вас,  че всички до едно дървета са болни и/или опасни, това е невъзможно. 
Дори и да пренебрегнем жегата и неугедноста на града ни, остава факта че в Разград въздуха е изключително мръсен и често града ни се носи неприятна миризма, която институциите така и така не успяха да установят източника и. 
Тези дървета обаче, на този етап са единствената защита на града срещу замърсяването, те са тези които дават кислорода които дишаме, осигуряват прохлада, и скриват грозотата от разхвърляните отпадъци. 
Не на последно място подобна поголовна сеч, също така застрашава и нормалната екосистема и застрашава местообитанието на различни видове животни като птици и катерички.”

След Монев и Защита на животните в Лудогорието се обяви против сечта на тополите край Лома
Калоян Монев

След Монев и Защита на животните в Лудогорието се обяви против сечта на тополите край Лома
Калоян Монев

След Монев и Защита на животните в Лудогорието се обяви против сечта на тополите край Лома
Калоян Монев

Припомняме, че изсичането на тополите бе обявено вчера на фейсбук страницата на кмета на Разград д-р Валентин Василев. Там то бе описано като „почистване на коритото на река Бели Лом, което днес стартира в района от Автогарата в посока изхода на града, на територията, която е в регулация и поддържането й зависи от Община Разград.”. В поста се казваше още: „Предстои да се премахнат старите тополи и самораслата храстовидна и дървесна растителност, растящи вътре в коритото на реката. През последните години старите тополи по поречието на реката бяха повалени от силните ветрове, в резултат на което разрушиха оградата на РУ „Ангел Кънчев“-филиал Разград, именно заради това се наложи отстраняването им.”.
От снимки, разпространени отново във фейсбук от общинския съветник Калоян Монев, се вижда, че тополите са доста отдалечени от реката, поне за непрофесионалното око не изглеждат стари, а имат вид на качествена дървесина, когато вече са натоварени в камион.

След Монев и Защита на животните в Лудогорието се обяви против сечта на тополите край Лома
Калоян Монев

След Монев и Защита на животните в Лудогорието се обяви против сечта на тополите край Лома
Калоян Монев