Нулев граждански интерес към обсъждане на ново производство на „Биовет“
Нулев граждански интерес към обсъждане на ново производство на „Биовет“ / netinfo
Нито един гражданин не е проявил интерес към документацията за публичното обсъждане на Оценката за въздействие върху околната среда за инвестиционно предложение на „Биовет“ АД-клон Разград, съобщи екологът на Община Разград инж. Недим Тахиров.

На самото обсъждане, което се проведе днес в стая 102 на Община Разград, присъстваха общо 10 човека: представители на общината, на инвеститора, на колектива, изработил ОВОС-а и един журналист. Не присъства и представител на РИОСВ-Русе, но от екоинспекцията бяха изпратили положително становище.

Анализът на въздействието върху околната среда е изработен от столична фирма с ръководител на екипа Евгени Соколски. Той обясни, че няма да има вредни въздействия върху въздуха и водите в района. Няма и здравен риск за хората, а за тези, които ще работят в инсталацията за производство на имуногенни фармацевтични продукти, са предвидени необходимите предпазни средства, свързани с безопасността на труда им, предвидени са и пречиствателни съоръжения за въздуха в цеха.
 

Нулев граждански интерес към обсъждане на ново производство на Биовет
Радка Минчева


Очаква се в новото производство да работят 100-130 човека, те ще произвеждат ваксини за ветеринарната медицина за международния пазар. Цехът ще се изгради върху терен на „Биовет“ до разширението на завода, ще е с размери 100 на 100 метра.

Строителството ще продължи 6 месеца, ще стартира, след като експертен екологичен съвет се произнесе по проекта. Инвестицията ще е в стотици милиони, колко точно все още не е ясно – обясни изпълнителният директор на предприятието Теменуга Газдова.

Финансирането ще е от заем, гарантиран от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е централен стълб на Плана за инвестиции за Европа (плана „Юнкер“). Споразумението бе подписано в началото на годината и бе първото по плана „Юнкер“ за българска фирма по време на българското европредседателство.