/ iStock
Двадесетото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти, който Община Разград организира, ще оживи града следващата седмица.

Събитието ще се проведе от 28 до 30 юли в областния град, съобщиха от общинския пресцентър. 

Над 100 шатри, щандове и други временни обекти ще бъдат разположени в централната част на града. В близост до Общинския културен център  ще са подредени обектите на млекопроизводителите. Те са общо десет, предимно малки ферми с биопродукция - различни видове сирене, кашкавал и кисело мляко. Производителите са от Осенец, Дряновец, град Левски, врачанското село Алтимир, Бачково и Кубрат. До тях ще са шатрите на читалища от община Разград, които също представят млечни продукти, но и други вкуснотии от местната кухня. Осем културни институции са заявили участие в базара.

Освен на млечни, ще има и производители на пчелни продукти. Девет са заявките от този сектор, а още шест на билкови продукти и на цветя. 

Занаятчиите, които ще представят произведени от тях артикули, са общо 76. Някои от тях ще демонстрират в шатрите процеса на работата си. Част от майсторите са за пръв път в Разград, но повечето вече са участвали в Панаира, посочват от администрацията. 

Щандове ще имат и четири благотворителни каузи. Под една от шатрите сдружение „Диабет“ съвместно с „Ливеда Мед 2000“ООД ще извършват безплатно замерване на кръвна захар и кръвно налягане - дейността е част от кампания за превенция на диабета. Свои каузи ще се представят и Сдружение „Жанета“ и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Подай ръка“. Продължава инициативата на Исмаил Алишев и Денис Рафетов, които са предоставили лакомства, за да се направи базар, средствата от продажбите от който ще се преведат за лечението на 17-годишния Мартин Христов от Разград. 

Официалното откриване на Панаира е насрочено за 17:30 ч. (на 28 юли) пред Общинския културен център. Пред Музикалния дом ще бъде подредена фотоизложба от снимки на разградски фотографи на тема „Панаирът през времето“. 
БТА