„Лyдогоpец“ c фyтболна лекция в Бpага, запиcа иcтоpичесĸи ycпеx за Бългаpия
„Лyдогоpец“ c фyтболна лекция в Бpага, запиcа иcтоpичесĸи ycпеx за Бългаpия / netinfo
Отборът на Лудогорец постигна исторически успех за българския футбол. Тимът на Димитър Димитров се наложи над Брага с 2:0 в мач от третия кръг на Лига Европа и оглави временното класиране в групата. Разградчани обаче ще запомнят този двубой и с факта, че се превърнаха в първия български тим, който успява да запише успех на португалска земя.
Попадение на румънеца Козмин Моци и автогол на Силва донесоха знаменитата победа на орлите на стадион „Мунисипал“, която изкачи българския тим на първата позиция в подреждането. Страхотен мач за българския тим направи вратарят Ренан дос Сантос, който отрази няколко великолепни изстрела.
Старши треньорът на Лудогорец Димитър Димитров започна с изненадваш състав, след като извън титулярните 11 остана капитанът Светослав Дяков, а на негово място в средата на терена започна Яцек Горалски. Българският наставник заложи на схема 3-4-3. В отбрана действаха Пластун, Моци и Форстър, а пред тях се подвизаваха Сисиньо, Горалски, Анисе и Натанаел. В предни позиции оперираха Марселиньо, Лукоки и Вандерсон.
Първата опасна ситуация в мача дойде в 8-ата минута, когато домакините успяха да отбележат, но попадението бе отменено заради засада. Телевизионните повторения обаче показаха, че ситуацията е доста тънка, но в крайна сметка голът на Рикардо Ферейра не бе зачетен.
Лудогорец отговори почти моментално. След центриране на Вандерсон от фаул, Лукоки не успя да отиграе добре в наказателното поле, но топката попадна в непокрития Пластун. Защитникът стреля силно фронтално срещу вратата, но коженото кълбо спря в тялото на бранител на Брага.
В 22-ата минута Вандерсон се оказа сам срещу бранител на домакините, но опитът му да го преодолее технично не се увенча с успех и топката му бе отнета. В ответната атака дойде и най-опасното положение за Брага през първото полувреме. След бърза атака отляво Жеферсон центрира остро в наказателното поле, а при опита си да изчисти, Горалски едва не насочи топката в собствената си врата.
Отговорът на Лудогорец обаче бе подобаващ. Гостите стигнаха до корнер в 25-ата минута и се възползваха по отличен начин. След късо разиграване до ъгловото флагче, Вандерсон центрира перфектно във вратарското поле, където Космин Моци се пребори с двама бранители на домакините и стреля с глава. Вратарят Матеус успя да докосне топката, но не и да предотврати гола. 1:0 за Лудогорец!
Само две минути след откриването на резултата орлите имаха нов отличен шанс. Вандерсон бе изведен очи в очи с вратаря на домакините, но този път Матеус бе безпогрешен и спаси.
Домакините опитаха да променят статуквото на терена, но атаките им не затрудниха особено отбраната на Лудогорец. Футболистите на Брага предпочитаха да атакуват предимно отляво, но еднотипните им центрирания не представляваха проблем за българския тим.
Така възпитаниците на Димитър Димитров се оттеглиха на почивка с минимална, но заслужена преднина.
Лудогорец започна плахо второто полувреме и прие играта в собствената си половина, което позволи на домакините да гледат по-настоятелно към вратата на Ренан. Въпреки териториалния превес обаче, домакините трудно стигаха до чисти голови положения с изключение на няколко центрирания, които не представляваха трудност за стража на българския тим.
Постепенно атаките на домакините започнаха да стават все по-опасни, но точно в този момент Лудогорец удари за втори път. След комична грешка в отбраната на Брага и неразбирателство на Марсело Гояно с вратаря Матеус, Джоди Лукоки открадна топката и стреля от изключително малък ъгъл. Топката срещна далечния страничен стълб и се разходи по голлинията на вратата. В опита си да изчисти коженото кълбо, Раул Силва обаче го докосна минимално, но достатъчно, за да го прати в собствената си мрежа. Голът падна в 56-ата минута.
Наставникът на домакините действа светкавично и направи две промени в редиците на своя тим. Основният виновник за второто попадение Гояно бе заменен от Шадаш, а в игра се появи още и Мартинш. Именно Мартинш имаше великолепен шанс в 62-ата минута, но далечният му удар бе отразен с вещина от Ренан.
В минутите до края на двубоя безспорно домакините бяха по-активният тим, но Ренан дос Сантос буквално заключи вратата си и отрази всеки един удар. На три пъти резервата Мартинш пробва късмета си, но стражът на българския тим бе безупречен.
В 70-ата минута футболистите на Брага имаха сериозни претенции за дузпа, след като Абел Анисе игра с ръка в наказателното поле след удар на Франсерджио, но италианският рефер на двубоя подмина ситуацията, след като прецени, че няма умисъл в действията на халфа на Лудогорец.
Най-бурен в протестите си бе наставникът на домакините Абел Ферейра, който бе изгонен на трибуните.
Така Лудогорец записа втора победа в груповата фаза. Във втория кръг шампионите направиха знаменит обрат в Разград над Хофенхайм, а в първия кръг стигнаха до 0:0 срещу Истанбул Башакшехир в Турция. Така възпитаниците на Димитър Димитров оглавиха временното класиране с актив от седем точки, изпреварвайки днешния си съперник Брага.
БРАГА - ЛУДОГОРЕЦ 0:2
0:1 Моци 25 мин.;
0:2 Раул Силва 56 мин.
Брага (4-3-3): Матеус; Жеферсон, Раул Силва, Ферейра, Гояно; Жоао Карлос, Франсерджио, Вукчевич; Хасан, Паулиньо, Есгайо
Треньор: Абел Ферейра >
Лудогорец (3-4-3): Ренан; Пластун; Моци; Форстър; Сисиньо; Горалски; Анисе; Натаниел; Лукоки; Марселиньо - Вандерсон
Треньор: Димитър Димитров